我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
熙熙都幾勁喎,我中六果陣有個轉校生話自己踢南華青年軍 以為實好屈機
點知廢到仆街
中六都仲未踢甲一等於廢
今晚有野做,未必咁早更到
請見諒
唔緊要

得閒出返2篇咪算
聽朝再入嚟搵巴打你
如果姐姐個處唔係比主角,我應該會即刻掉爆部手機,諗起都心痛
早晨
露出唔等於扑野既
唔好意思,要大家等,尋日忙完之後返到屋企攰得滯訓左sorry
而家準備更新
九十五

響流○青年軍既操練其實並冇想像中咁撚輕鬆。

始終我係街場出身,好多有系統既訓練都唔適應,同隊友既配合仲有待改善。

不過U13既主教練陳sir好照顧我。

球隊唔同既位置有唔同既主力,實力比起黃社班垃圾真係高出好撚多。

守龍門果個叫做熊輝,雖然一樣有個熊字、一樣係球隊隊長,但佢既實力比起黑熊高唔止十倍。

後防有個叫做楊舒達同胡之達,兩位都係出色既中堅。不過,如果淨係計1對1既話,兩個都唔係我對手。

中場既有個叫做賈加華既進攻中場同埋叫康達既右翼。而睇黎阿必要爭正選既話,第一個要贏既,似乎就係呢個賈加華。

前鋒,有個成架坦克車咁款既大舊光頭黑炭,佢叫盧家顧,老實講,我覺得佢好撚屎波,波又控唔到,把握力又差,係頭鎚好小小,不過都係因為佢身材夠高大啫。但佢自稱係全香港頭五位既前鋒。

而距離下半季開始既時間,仲有大約兩個星期。

*

唔經唔覺,上學期已經接近結束,好快就會放寒假。

完左考試呢一個星期入面,C grade既各類球類校隊都進行左選拔。

足球隊既負責老師馬sir一早黎搵過我,叫我加入,不過就話雖然都內定左我係入選左,但都要做個樣去出席選拔,所以我同阿必就一齊出席左。

當然我地兩個可以話係技驚四座、大顯光芒,順利入選。

而響同一時間,淇淇都參加左女子排球校隊既選拔,外表陽光既佢,運動細胞一樣掂,順利入選左女排校隊。

「嘩,妳真係勁!」我衷心地道:「之前陸運會都見妳跑得好快,原來排球一樣咁勁!」

「邊係呀!」淇淇道:「係呢…我地好似有一日撞左練波時間,到時一齊放學吖。」

「當然喇!」

「我都係足球隊架喎!」阿必叫嚷:「女班長好偏心,我又要一齊走~」

淇淇笑道:「我梗係有預埋你喇!」

阿必大聲鳩叫咆哮:「我幾時都話女班長是最好的~」

「痴鳩線。」阿必既鳩叫咆哮令我諗起黑熊。

自從除夕之後,我既生活都算幾忙,又要練波,又要提早預習下學期既課程,所以就算鳩痕都好,都仲未有時間同Kitty姐姐再覆雨翻雲,真係好撚可惜。

而秋兒姐姐響下學期正式開始之前,都有幫我惡補返之前唔合格既科目,其實有秋兒姐姐悉心既教導,其實溫書真係唔難。

不過秋兒姐姐有時都有社務要跟進,好似係學期尾壓軸既社際歌唱比賽,而響決賽舉行之前,好似有初賽,不過我就冇去睇過,據聞秋兒姐姐都係參賽者之一。

社際歌唱比賽係由老師們做評判,分為男獨唱、女獨唱同組合合唱,初賽黎講每個比賽項目入面每個社都會有一位參賽者脫穎而出,確保決賽一定會有四社會師。

其實都幾戇鳩同唔公平,假設黃社有四個唱歌好勁既同學,佢地既實力係遠超其他三社既參賽者既,響現有既賽制下,佢地就會響初賽已經被淘汰。

不過,關我撚事咩。

而我睇返參加決賽既入圍名單,黃社既代表係社長、秋兒姐姐,而合唱就係由社長同Jessica出賽。

咦,綠社既女獨唱係Kitty姐姐喎。

佢含功吹功就勁,唔知唱功又點呢?

唱K果陣就幾勁既…

「嘩,黃社全部都係幹事黎既。」放學後,我望住壁報板道:「係咪內定架?」

秋兒姐姐有參加過合唱團就話啫…

其他人既實力係點我真係唔知呀。

「但係佢地真係唱得好好架。」淇淇響我旁邊道:「我初賽果陣聽過。」

「哦…?」初賽都係歡迎所有同學入場,但始終只係初賽,估唔到淇淇都有去睇。

「想叫埋你架,你又去左練波。」初賽響放學時間舉行。

「決賽咪一齊睇囉。」

「唓~根本決賽就一定要睇既。」淇淇咁講係因為決賽定左響放寒假之前最後一日返學響上堂時間舉行,我地全校都會入禮堂觀戰。

「哈哈。」我詐傻扮懵:「咁都係一齊睇啫。」

「哼!」淇淇鼓埋泡腮個樣又幾撚cute。佢突然話鋒一轉,問我:「係喎,聽講原本社長係諗住同副社長一齊出賽合唱架喎,但最後報名時臨時改左係Jessica姐姐,你知唔知點解呀?」

「唔知喎。」我又真係第一次聽,秋兒姐姐都冇同我提過。

不過,我都估到原因係咩,嘿嘿嘿…

諗到呢度,我心中暗喜。

「你實知既,你同副社長咁熟!」淇淇追問。

「唔知就唔知喇!」我唔耐煩:「乜阿Jessica唱得好差咩!」

「唔係既…」淇淇道:「但我覺得副社長唱得好過Jessica姐姐,而且佢同社長好夾又好襯…」

「屌。」我突然轉身離去。

「熙熙!」淇淇拉住我隻手急道:「做咩呀?」

「返屋企呀!」

「做咩咁突然喎!」淇淇急問:「唔係等埋欣欣佢地先一齊走既咩?」

「妳自己等。」我唔耐煩地道:「我想走先。」

而呢個時候,有個不速之客經過。

「咦~呢個咪小熙熙~?」好姣既聲音。

係Kitty姐姐。

「點呀妳又?」我心情煩躁。

「你地兩個…?」Kitty姐姐見到淇淇拉住我隻手…

我大力甩開佢隻手,道:「我返屋企呀。」

淇淇一個響度扁晒咀喊晒口咁,但我唔撚在乎,鬼叫佢講錯野?

比起上次我打左John仔一拳,我淨係轉身返屋企算比面架喇。

我向校門邁步而行。

「小熙熙~」Kitty姐姐只係望左呆在原地既淇淇一眼,之後就追住我。

「咩呀?」

「上黎我屋企?」Kitty姐姐眨眨眼:「而家我屋企冇人。」

「又好啫。」我壞笑道:「睇下妳啲吹功有冇退步到!」

(待續)
又係扑野時間
幾時到同姐姐愛情篇故事?
我屌咩 又做乜鳩呀
又屌閪
+1
睇12歲的爸爸
淇淇好慘
唔好屌閪ok?
應該有撚排 記得好似中四先一齊

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞