我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
夾腸巴
得佢媽咪,果陣訓緊覺
好似第一二集果陣提過佢老母同熙父一樣成日返工
但拎左一筆贍養費會好少少
應該好快就會知咩事
山區巴早晨
唔好喇
主角搞人就得 秋兒又冇同主角拍拖 點解要做聖女
秋兒都係人嚟架啫 個故都係真實啲啫

支持樓主寫自己想寫嘅野
去秋兒屋企聞下有冇陣腥腥地既味
我都希望唔好啦
個故真實啲咪就係以秋兒既性格係唔會比人搞
+1
我跌左個一蚊
其實秋兒出場嘅篇幅真係唔多,人物性格重未定型,只係展現得好表面。憑咩你覺得你比作者更加了解秋兒
一係你快d熙目前犯
989巴
多謝支持,不過我都會參考下讀者既意見
但故事條線就未必改太多了
咁佢個性格都係既
唔好
因為有好多女會圍住熙熙,所以其他女都霸左唔少篇幅不過佢有佢既性格既,希望你地都可以感受到
唔會喇
暫時未有打算
八十七

呢個溫書之旅既成效非常…

嗯…

我都唔係幾好意思講出黎…

因為我同秋兒姐姐溫書溫到兩點左右就一齊食午餐,食完之後我都係覺得溫書太悶又易恰眼訓,落左球場踢波…

而估唔到既係除左班騎呢阿叔之外都幾多人跟隊,似乎冇拖拍搞到聖誕節要踢波慶祝既人都唔少…

出左身汗之後,心情舒暢返唔少,加上今日秋兒姐姐好似一切正常咁…

會唔會係我太多心?

踢完波,同文叔佢地道別之後,我又返秋兒姐姐屋企食晚飯…不過,意外地竟然響行到佢屋企門口聽到屋入面傳來秋兒姐姐講電話既聲音…

要知道…其實秋兒姐姐平時放學返到屋企之後,其實好少傾電話…(反而係我最近同淇淇傾多左…)

我心入面又泛起一種唔舒服既感覺…

不過,我又有咩資格出聲?

聽到我㩒門鐘,我隱約聽到秋兒姐姐對住電話既另一端講:「唔講住喇,拜拜。」

秋兒姐姐打開門,微笑道:「熙熙,返黎拿?就食飯得架喇。」

「嗯。」

「你會唔會沖個涼先?」秋兒姐姐甜笑道:「你睇你,踢波踢到成身汗。」

依然係好關心我既語氣,就好似家姐照顧細佬一樣。

「哦。」我轉身返入屋沖涼。

*

可能係因為聖誕節既關係,果晚既晚餐都幾豐富。

而林太同我老豆照舊都係要返工,所以剩返我同秋兒姐姐撐枱腳。

要講秋兒姐姐有冇啲咩唔正常既地方…又真係冇喎。

連出街(唔計買餸)都冇。

*

之後幾日假期,秋兒姐姐都係留響屋企溫習,而我就通常都係溫溫下書走左落去踢波。

「熙熙,你溫唔溫得切書架?」終於有一日,秋兒姐姐關心地問:「不如今日唔好去踢波,留響屋企溫書?你有咩唔識都可以問我架。」

只要同秋兒姐姐一齊,就算係溫書都係一件美事,於是我就留左響佢屋企一齊溫。

但我平時實在太不學無術,所以啲書同碌屎溫極都入唔到腦,我又唔想比秋兒姐姐知道我咁廢,所以我就算我好多都唔識都唔夠膽問佢書。

日子漸漸地過去,秋兒姐姐睇落一切正常,今日黎到除夕了。

呢一日一早,我就響屋企接到個電話。

「小熙熙~」係Kitty姐姐既聲音。

「Kitty姐姐?」我問:「搵我咩事?」

「今晚有冇約人呀?」Kitty姐姐姣問。

屌,聽到呢句野自然扯撚左旗添。

「點呀?閪痕?」我直接問道:「上妳屋企呀?」

「你個鹹濕仔,今日唔得呀,我嗲哋媽咪都響屋企。」Kitty姐姐道:「諗住問你今晚出唔出黎食飯同倒數呀?」

「倒數?」我諗起電視度睇過既新聞片,又多人又逼成班人響條街度鳩叫…咪撚搞我:「唔去喇,咁多人。」不過…除左扑野,我對食飯都有啲興趣…Kitty姐姐次次帶親我去食既野都係一流:「不過…食乜野呀?」

「哈哈…你唔止係鹹濕仔,仲係為食仔!」Kitty姐姐忍俊不禁。

咁…如果有人請食野既又真係非常吸引嘛。

「去唔去食buffet呀?好難先響除夕book到位架!」

Buffet!

「好似上次唱K既K buffet咁樣架?」我諗起都覺得正!

「正好多架!」仲有得再正?「咁我當你應承架喇喎!」

「好呀!好呀!」

「咁我地一陣間六點鐘響金鐘地鐵站見喇。」Kitty姐姐笑住咁收線。

吖屌。

響美食當前,唔記得左監視秋兒姐姐既大計添!

不過…

突然間我諗到啲野…

既然Kitty姐姐會響除夕呢啲大時大節約我呢啲炮友出去既,咁如果係正式拍拖既,咪更加應該會響今日出去?

當然,就算出去,可能都係同朋友去玩啫,都未必一定係同男朋友既。但係,之前聖誕已經冇出去,如果連今日都冇街出既,係咪即係代表佢冇拖拍?

嘿嘿。

我覺得自己既推理能力拍得住福○摩斯或者金田○…

於是,我放低電話,拎埋一堆課本同碌屎走過秋兒姐姐屋企。

*

「秋兒姐姐…」我溫溫下書既時候開聲:「今晚我約左朋友出去。」

「哦?」秋兒姐姐微微一愕,隨即微笑道:「咁咪幾好,識左多啲朋友仔,一齊出去玩。」旋即又露出小小擔心既表情:「但係…你溫晒書未架?放埋聽日元旦假,後日就考試架喇喎。」

「冇問題喇!」我其實好有問題。

「今次唔好咁夜返屋企喇。」秋兒姐姐叮囑道。

「知喇。」我答道:「我食完飯就返架喇。」

「好喇。」秋兒姐姐稍為露出小小可惜既神情:「仲諗住一陣出去買啲好餸今晚同你食添。」

「哦?」係機會,我打蛇隨棍上問:「秋兒姐姐今晚唔出去玩?」

我問完之後有小小緊張…

唔知秋兒姐姐既答案係咩呢?

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞