我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
sor,用字用得差,以後會留意返
都係
熙熙佢自己不知不覺已經變左質
就算有都冇咁快
今晚
山區巴
何2巴
唔好
十支寶礦○
葉開巴你唔出文就懲罰你屎忽啦
live了
push
熙熙可以用任何物質去收買
而家出
出架喇
多謝
M巴
姑丈巴
快D
九十七

淇淇笑完之後又扮嬲道:「你尋日蝦我既!」

「邊有蝦過妳?」我聳聳肩。

「咁你尋日做咩無端端發脾氣走左去!」不得不說,淇淇扮嬲個樣都係好可愛…

「下?返屋企都唔得?」我啞然失笑:「咁細件事,妳都放響心上?」

真心,我跟完Kitty姐姐走之後,根本冇再將呢件事放響心上。

根本只係一件微不足道既小事。

估唔到淇淇真係咁撚小器…

「咩細件事呀…」淇淇幽幽地道:「你同綠社個師姐唔理我走左去呀…」講到呢度,突然間又再次扁扁咀,啱啱既笑意霎時間消失得無影無蹤。

屌,女人真係善變。

「妳講Kitty姐姐咋下嘛?」我笑一笑道:「咁啱撞到佢啫!所以咪一齊行出門口囉!」之後去埋開房!

「但係你唔理我走左去呀衰人!」淇淇扁咀個樣都好可愛。如果唔係同佢friend左咁耐可能都會想上左佢。

屌…

唔可以諗埋啲咁既野…點可以屌好朋友既呢?

唉,比Kitty姐姐影響左我純潔既小心靈添…

不過…或者…淇淇對我…?

「哎呀…一係咁喇,一陣唱歌比賽果陣,我睇下點樣可以搵到機會坐妳隔離喇。」我道:「唔好再話我唔理妳喇。」

事實上…我又真係好感激淇淇當我係朋友既。

淇淇突然好精靈咁望住我:「真係?」

「係呀,我諗要調個位應該唔難呱?」我道。

「哼,算你喇!」淇淇個樣又突然變返好開心。

女人既心情…真係轉換得好快…

「係呢…果個…Kitty姐姐…同你好熟?」淇淇小心翼翼咁問:「你地會一齊放學?」

我有一刻諗過講真話,但諗諗咁撚淫亂既野真係咪撚講出口,其他人知我無所謂,但如果傳到去秋兒姐姐耳邊既話…

唔敢諗…

唉…

唉…

唉…

於是我答道:「都唔算好熟。只係咁啱同一架巴士所以先一齊走。」

淇淇又問:「真係…?」

「咁我同妳熟好多、close好多喎!唔駛練波既話日日都同妳放學架喎!」我隨口道。

淇淇突然雙頰飛紅,道:「你係日日都同我放學先好講呀…」

「而家都係喇。」我道:「但係我有野做就例外架喇!」

「算你喇!」

之後我地閒聊多一陣,小息完左我就返埋位。

「高手,我見到我地最親愛既女班長已經笑得好開心!」阿必五體投地:「教我氹女仔!」

「屌你!」

「咁一係教我氹女班長吖!」

「含撚喇屌你。」

*

社際歌唱比賽響小息之後舉行,每班魚貫地入場,我都履行左自己既承諾,偷偷地同鄭海欣調左位同淇淇一齊坐。

「嗯…」鄭海欣又係唔係點出聲點點頭,之後就低頭行左開去。

我望住佢離開既背影,覺得佢既背影唔知點解散發出一種落寞既感覺。

「我去同死人必坐!」點知呢個時候八婆儀出聲:「欣欣妳唔好過去隻禽獸度!」

「吖你個八婆咁大聲,係咪想比老師知道我地自己偷偷地調位呀!」阿必不滿地回應。

不過可能係放假前最後一個返學日,所以老師們都冇check得咁緊,成個比賽既氣氛都真係輕輕鬆鬆,真係冇人發現我地調左位,我就夾左響鄭海欣同淇淇中間。

其實有個男同學出現響女人堆入面好易認啫…

「開始喇。」淇淇緊張地道:「希望我地黃社可贏晒三項冠軍喇!」

「唔。」其實我冇所謂,只要秋兒姐姐既比賽項目贏到就得了。

「…」好似隱約見到鄭海欣望一望我,旋即又低頭不語。

最驚同呢種人相處。

如果淇淇係外向型既話,咁鄭海欣直情係自閉型…

講返個歌唱比賽,首先進行既,會係合唱組,之後係女獨唱,最後係男獨唱。

合唱同女獨唱先唔太詳述。

但女獨唱可以講多小小,就係當秋兒姐姐同Kitty姐姐出場既時候,全場都尖叫歡呼,其實佢地兩個應該真係意外地好受歡迎。

我平時太摺,其實真係留意得唔多。

Kitty姐姐唱既係容○兒既《理○很遠》,佢原來唔止唱K,連比賽都唱得幾好聽(難怪佢尋日寧願同我扑野都唔練歌,原來佢唔練都唱得唔錯),但啲表情扭曲晒,令我諗起佢高潮果陣既樣…屌,扯撚左旗。

至於我最期待既秋兒姐姐,佢唱既係陳○琳既《○福氣》,佢溫柔既聲線好適合唱呢首歌,而且唱得冇Kitty姐姐咁造作,而係好溫柔咁笑住唱,聽到人好warm,我就睇得好舒服嘞。

當然,比賽結果冇咁快公佈,要等埋男獨唱果一part先。只能夠講,睇反應既話其實雙方都各有捧場客。

然後,最後既項目要開始了…

而我冇諗過既係,場上面將會出現驚人一幕…

(待續)
熙熙下一個會屌鄭海欣定淇淇先 之後會唔會黎個3p
社長要表白了
諗起都尷尬
不過靚仔就應該係好浪漫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞