我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
唔好意思,有小小作病休息左一日,冇上到黎同大家講
天氣轉涼,大家都記得著多件衫
小心身體增強免疫力抵抗支那廢然
live左
如果個故講到主角同秋兒一齊 個故仲有幾年要睇
個故時間線仲係中一嘅倒數………主角同秋兒好似係大一 秋兒畢業先可以叫完故
其實我今日好返好多
不過今晚當比我偷下懶抖多晚…

尋日打乞痴流鼻水到有一刻我有諗過我啲鼻水點解流極都仲有…明明好似已經流晒全身啲水份出黎…

請大家多多包含
巴打身體緊要呢排都幾撚凍
Tc
take care!
人無事先做到世界冠軍
take care !
小心身體,而家一病好撚麻煩。
快d好返
熙熙等住要扑野
樓主take care !
多謝咁多位既問候
有心喇各位
好返好多了

而家準備出文
九十一

雖然比老豆屌左幾野,不過佢都係擔心我啫。

再講,屌完之後,我地兩父子仲一齊食宵夜,其實都幾開心,哈哈。

之後果日,我臨急抱佛腳咁先開始溫書,下晝仲要落左去踢左一陣波。

真係唔識個炒字點寫。

秋兒姐姐有問過我係咪真係搞得掂,如果有唔識既地方佢可以教我。但我就梗係話冇問題喇,唔想比秋兒姐姐知道我讀書有幾…好吖嘛!

結果?

仆街鳥。

做卷果陣乜鳩都唔柒識。

炒鳩梗。

「唔駛驚喎,希望在明天!」阿必非常樂觀地道:「聽日一定會好天既!」

但佢自稱都係全部都唔識…

而post exam對卷果幾日,都證明佢所言非虛…

我爭中英文兩科就炒撚晒…

不過阿必大鳩鑊過我,佢食全餐…

我都有啲科響合格邊緣徘徊…條撚樣炒得好誇張…

題外話,淇淇同八婆儀既成績都非常唔錯。最意外既係睇落文文靜靜似讀書人既鄭海欣,原來都只係啱啱合格既邊緣人。

「唉…仆街喇…」阿必面如死灰:「點同鄉親父老交待…」

「唔駛驚喎,希望在明天!」我非常樂觀地道:「聽日一定會好天既!」

不過其實我都仆街架喇。

因為秋兒姐姐知道左之後對住我毫無笑意,嘆左口氣之後對住我問道:「熙熙你唔係話已經溫好書架喇咩?」

響餐枱既另一面,我支支吾吾地道:「係呀…不過佢呢…嗯…都出得好深好tricky…所以好多人都唔識…」

「咁全班所有人都好似你咁唔合格?」秋兒姐姐不慍不火地問。

「…唔係。」

「熙熙,我話過你上左中學之後唔理你咁多,唔代表我唔睇住你就可以唔注重學業架。」秋兒姐姐道。

秋兒姐姐好少咁嚴肅同我說教。

唉,係自己衰既。

「知道…。」呢一刻,我真係有啲後悔點解唔努力讀書。

「你仲要諗下點同Uncle交待呀。」秋兒姐姐提醒我。

唉,金翅仆街鳥。

*

緊接住考試既當然家長日。

我地學校既家長日響星期六舉行,係單獨由班主任見家長,學生可以選擇唔返學。就算返左學,都唔會有得一齊見。

老豆特登請左假去見家長。

而秋兒姐姐就返左學校處理啲社務(好似係社際歌唱比賽),所以得返我一個響屋企。

結果我連波都冇心機出去踢,響屋企忐忑不安咁等老豆返黎…

等左成個上晝,終於等到開門聲,係老豆返黎。

意外地,返黎既時候,門口出現既,係兩個人…

老豆…

同埋秋兒姐姐。(btw林太見完家長之後就直接去左返工,所以又唔見人。)

「熙熙,坐吖。」老豆指住餐枱。

我望一望秋兒姐姐,佢向我點一點頭。

我心入面有啲怪,不過都係照做。

「熙熙,你自己知道咩事。」老豆拎住張滿缸紅既成績表放響枱面:「老豆都唔想特別鬧你喇。」

「係…」

「你睇老豆而家日做夜做冇停手就知讀書幾重要。」奇怪,我仲以為老豆會屌柒我。

「我以後會比心機讀書架喇。」

「係呀,Uncle,你放心。」秋兒姐姐都出聲了:「今次熙熙考得咁差其實我都有責任。Uncle你將熙熙交比我照顧,但係我就冇好好咁睇住佢讀書…」

「秋兒,千其唔好咁講。」老豆急忙道:「你肯好好咁睇住熙熙已經好感激妳。妳今年都中四,黎緊仲要準備會考,個衰仔唔勤力讀書點可以怪妳?」

「我點都要負上責任。」秋兒姐姐說道:「所以…正如啱啱所講,響下學期我會更加督促熙熙溫書做功課架喇,Uncle你今次真係放心將熙熙交比我照顧喇。」

哦?

唔通係因為啱啱老豆同秋兒姐姐已經交流過,所以老豆先冇屌我?

「但係秋兒…妳下年就要會考…」口裡說不…

「唔緊要,我至少中四下學期都仲handle到,而且到時啲社務又會少返啲。」秋兒姐姐微笑道:「放心將熙熙交比我喇。」

老豆唔好意思地道:「咁…就麻煩晒秋兒妳喇。」

果然…

口裡說不,身體卻很老實…

「熙熙。」背後發出聖光既秋兒姐姐向我開口道。

「係。」

「下學期你要比心機喇,知唔知?」秋兒姐姐今次係面露溫柔既微笑。

而且溫柔之中好似帶啲甜蜜…

「知道!」老實講,同秋兒姐姐二人輔導,其實似係獎勵我多啲…

(待續)
live咗
樓主小心身體呀!
保重龍體呀 樓主
消防員病咗邊個救人
保重身體啦
Live左lm
多謝,冇乜事喇
龍體
多謝白果巴
威仔好健康,係我作病啫
多謝呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞