我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
九十八點五

(譚梓淇視角)

見到熙熙響社際歌唱比賽對社長果番說話既反應,再加上諗返起尋日佢對我描述社長同副社長形象既反應…

我突然間好似明白左啲野…

或者…

根本真係由頭到尾熙熙在乎既…都唔係果位綠社果位師姐…

再諗真小小…

將所有點點滴滴既蛛絲馬跡一點一滴咁拼埋一齊…

從好耐之前已經係…個答案可能得一個…

而呢個答案,可能連熙熙自己都未發覺…

我個心一酸…

但係…我已經控制唔到自己唔去諗佢…

我唔會咁易放棄…

唔會…

絕對唔會…

只要可以響佢心目中有小小位置…

(待續)
未架

但有啲野做緊,出住小小頂住先,夜小小再補返
諗起話想睇外傳,所以整住幾段淇淇獨白頂住先
愈睇愈心酸 希望比個good end比佢
今日冇啦?
消失的文叔
沒 早啲瞓
睇黎樓主下個故既主角要係文叔
正 g持
又話遲屌屌嘅
唔好意思,文來了
文呢
九十九

其實我唔知淇淇估唔估到我心入面諗緊咩,但之後佢再冇響我面前提過有關社長同秋兒姐姐既事。

即使完左歌唱比賽之後,大家都議論紛紛,佢都再冇同我觸及呢個話題。

而毫無疑問,社長呢次表白,響學校引起左好大迴響,有無數社長既少女fans心都碎埋。

除此之外,亦有好多地下盤口開左出黎,賭究竟社長所表白既對象係邊個。

可惜,真正既答案,莊家可能永遠都唔撚會知。

大家係咪以為之後既故事會有好多曲折離奇既情節呢?

好可惜,件事意外地平靜落幕。

響反高潮既情況之下就咁落幕。

因為社長雖然表白左,但佢既對象似乎無動於衷。

而據聞社長因為呢件事比訓導主任捉撚左去訓斥屌柒左佢成粒鐘,仲記埋缺點。

表白事件叫做暫告一段落。

然後,放寒假過農曆新年了。

不過,放寒假既日子就咪撚提。

同老豆一齊係開心既,但去到親戚屋企拜年我依然係比表兄弟寸。

反而表姐對我都算唔錯,不過佢準備緊會考唔係好得閒。

之後既日子,社務逐漸少左,秋兒姐姐同社長單對單接觸既機會都少左。

我冇直接過問佢地既關係,因為正如Kitty姐姐所提醒我所講,我係應該唔知道呢件事既。

但秋兒姐姐又冇成日傾電話同出街,咁應該即係已經拒絕左社長?

總之,我就越黎越放心…

畢竟,我都唔想將家姐交比一個來路不明既男人。

只係…

咁啫。

秋兒姐姐少左機會要處理社務,變相就多左時間同我補習,我既學習進度都開始ok。

其他閒日放學既時間就係練波(球會同校隊)。

除左練波之外,有陣時星期六、日都會同Kitty姐姐出街(因為閒日真係太唔得閒)。除左間中扑野之外,都多左好多其他活動,例如睇戲、唱K咁。

我肯去既,當然係因為所有野都係Kitty姐姐出錢。

不過亦因為多左出街,我地之間好似親密左,唔止係炮友既關係,可能更加係…親密的砲友,哈哈。

而我同阿必因為要練青年軍,所以少左同文叔佢地踢波。

*

「以後我地就寂寞喇…」文叔嘆道:「真係變左名副其實既阿叔隊…」

「文叔!唔好講到我地就死咁喇!我地仲會返黎踢架嘛!」阿必講講用雙手幫文叔拉左個笑面出黎:「笑返先!」

文叔推開阿必雙手,笑罵:「死仔必,識你到而家都係咁撚柒戇鳩!」

老鼠嘆道:「識得熙熙你開始計都成四年喇…球會波唔撚柒鳩同街波,你地比心機喇。」

「小兒科喇屌。」我輕鳩鬆地回應。

*

寒假眨眼間就過去了。

除左校隊練波之外,連青年軍既比賽日都好快就到。

題外話,而家校隊練波既時候,總係有一堆女同學黎睇我,其實都幾撚煩。

有啲仲會厚顏無恥咁黎搵我傾計,但全部都比我無視。

講返青年軍場波。

今日係開學之既第一個星期五。

對手係百年老牌球會南○。當年既南○實行全華班,甲組隊既戰績好撚差,但青年軍黎講都有返咁上下實力,至少仲係中游隊伍。

「今日,我地踢四五一,Keeper,熊輝!」陳sir宣佈陣容。

哈,我大展身手既時刻好快就到!

「右閘,葉志華!中堅,楊舒達、胡之達!左閘,石永樑!」

「防守中場,梁榮邦、柏彼得!右翼,康達!左翼,牛志康!進攻中場,賈加華!」

噢,冇阿必…

我望一望佢,佢冇乜反應,反而一副唔志在既表情…

不過佢永遠都係我既配角,冇正選踢唔意外吖…

之後剩返一個正選前鋒未講,睇怕都非我莫屬。最近我覺得自己練習果陣表現好撚好,非隊賽既時候照扭可也~

即使加入左流○,但單對單既時候我依然永無敵手。

哈,講技術,盧家顧完全冇我一半…唔係,係連三份之一都冇。除左大份同頭鎚好,我完全睇唔出佢有咩咁勁。

所以,最後一個正選位,仲唔係我?

「前鋒,盧家顧!」陳sir最後宣佈:「就係以上十一個,你地去熱身先!」

好…去熱身先…

咦…

等等…

盧家顧係正選!?

條黑鳩有正選!?

唔係我?

(待續)
出書其實都冇咩錢賺架咋
比喻黎啫
出到書係講成就感,唔係講錢既
但我真心冇諗過要出書,我啲故咁多甜
陣間都照屌你浪費時間出書又嫌唔到錢
淇淇又話想熙熙鍾意自己但放假又唔約熙熙去街
樓主有冇諗過同YouTube channel 整返個微電影
表姐出場了
佢會比Jenny屌鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞