我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
葉開葉開呀
樓豬 有文未

而家出
九十三

響茶餐廳入面,兩位流○既揸fit人響度介紹緊佢地既球會。

呢間茶餐廳都係佢地成日拎黎同啲球員簽合約再影相既地方。

真係香港球壇獨有既文化啊。

流○係一隊香港甲組足球聯賽(港甲)既球會,響港甲入面實力只係屬於中下游,年年既目標基本上都係護級。

但係同甲組隊唔同,佢地既青年軍好出色,絕對唔係陪跑既份子,而係爭標既強隊。

當年傑○都仲未有青訓中心,所以流○響低年齡組別真係好猛料。

而且佢地輸出好多職業球員比其他球會(好似話因為人工留唔住啲主力),所以啲年青球員往往響呢啲情況之下就比人提拔左上甲組隊,甚至會有唔少出場機會。

青年軍方面,其實好少係好似垃立同陳sir咁周圍響街場堀角,而係響球季開始前會舉行選拔賽,再從中揀選合適既年青球員。除非真係遇到啲好有潛質既球員,如果唔係唔會咁樣去招攬球員既。

而且流○為香港隊都輸出左好多唔同年齡層既球員,換言之響球會踢得好既,就會有機會被選入香港代表隊。

「點呀?」垃立問:「而家覺得有冇興趣加入我地?我地唔係成日咁樣搵人架。」

「冇。」我仲係一手揸住雞脾一路講得斬釘截鐵。

我踢波又唔係為虛名,係為過下癮。

唔想比球會既訓練、比賽限死我自己。

亦唔係為左踢香港隊。

「喂~大佬熙~香港隊喎。如果真係入到既話你話幾有型呀!」阿必露出一副嚮往既神情。

「咁你咪自己踢飽佢。」我啜左一啖凍檸茶。

對於我黎講,踢唔踢球會根本唔重要。

加入左等於承諾左球會,未必可以咁自由自在咁踢波。

有得比我踢波過下腳癮就夠了。

「你甘心屈就響一個屋邨球場入面?」陳sir問:「出面有大大小小既比賽,其實好多年青球員已經踢出一個小小既名堂出黎,被視為明日之星。」

「大佬熙,香港隊,仲有明日之星呀!」阿必越黎越興奮。

「冇錯,我地係覺得你兩位真係潛質先搵你地加入我地球隊。」垃立道:「唔通你唔想加入一支強隊,同更高水平既對手比賽?」

高水平既對手…

強既隊友…

黃社班撚樣…

好似有啲心動了…

的確…

同文叔佢地踢係好撚過癮…

但真係太冇挑戰性…

如果係高水平既比賽、高水平既隊友、高水平既隊手…

真係…應該會好有趣…

「唔…」我諗左諗,唔想即刻應承住,再問:「咁我有咩著數先…」

垃立苦笑左一下,道:「仲唔夠?唔通你地真係會貪我地果幾舊水既車馬費咩…」

「車馬費?」我雙眼發光。

「係呀。」垃立同陳sir個樣都有啲疑惑:「練波同比賽都有…但唔多,加加埋埋都係幾舊水…」

「踢!踢!我踢!」踢波有錢收,點解唔踢呀?

「下…」垃立同陳sir面面相覷…

估唔到我咁撚易就比佢地收服左…

「唔駛理佢,佢個人係咁市儈!」阿必好擦鞋咁笑笑口道。

「你地肯加盟當然最好。」陳sir微笑道。

「咳…」垃立咳左一下,再擺返個正經樣出黎:「嗯…不過你地都未成年…」再響個公文袋度拎左兩張紙出黎:「你地拎張form返去比你地爸爸媽媽簽先喇。」

我接過張form,問:「有冇筆?」

垃立遞左支原子筆比我。

我接過之後響張form度幫我老豆簽左個名,再連埋支筆遞返比垃立:「搞掂!」

垃立呆左一呆。

「放心,好似架。」我笑一笑:「我老豆成日唔響屋企,我冒左佢簽名都有起碼幾年。」

「你咁做既時候至少都唔好比我地睇到吖…」陳sir都苦笑埋一齊。

「放心,你地啱啱乜都睇唔到!係咪呀,阿必?」我轉向阿必問道。

「當然,當然。」阿必見到我肯同佢一齊踢球會,不知幾撚開心,仲邊會反對?

「咳…咁既話…」垃立之後就開始講下練波同比賽既資料,仲有我地第一次練波時要補交啲咩資料。

原來而家已經去到青年聯賽既季中,所以足總又開始比各間球會註冊新球員。

而家,流○U13正正係排緊榜首,但只係領先緊第二位既愉○U13兩分。而次循環既聯賽,響新年過後都會好快展開。

講起愉○,而家應該冇人諗到,其實佢地響二千年代都曾經叱吒一時,所以佢地既梯隊實力都有返咁上下。

就係咁,我同阿必就加入左呢支以比機會年青球員響甲組出場,但實際上只會比雞碎咁多人工既球會。

當然喇,細球會就係咁,但只要你係勁既,總有一日會有強隊搵你加盟。

後來我就係咁響足球路上堅持落去,直至…

(待續)
突然跳左去踢波條線lol
唔寫下佢喺茶記食乜嘅

我儲咗好耐
入大學未?
仍然喺中一
有d掛住淇淇
咁我寫囉
暫時冇出場啫
好快又有戲份架喇
咁足球都佔左阿熙人生好重要既位置既
係咩
都係兩章啫
山區巴
雞脾下午茶
未,仲中一
不過預計中二三應該會快小小
係咪會寫到熙熙入Ling U ?之後佢銀包張相嘅女朋友係姐姐?
係Kitty姐姐
如果Kitty 從良 淨係淫熙熙一個 其實佢都算係100分女友
不過諗起姐姐唔再係熙熙就好傷心 可能晚晚比人⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞