我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
係其他人既
唔同架
教堂故基本上唔係存在響呢個世界觀入面
只不過用返啲人同小小情節鳩作左另一個結局出黎
七十五

門外傳黎既係一陣急促既腳步聲。

我收起準備張開既雙臂,同秋兒姐姐同時轉頭望向病房門口既方向。

「嗄…嗄…」一個憔悴又有小小老態但係面容都仲有幾分英氣既中年男人企左響病房門口。

係老豆。

由第一集出過一次場,中間隔左七十三集,而家又再出場了。

題外話,我諗我外貌英俊既基因,係遺傳自我老豆。

佢而家氣喘喘咁慢慢行過黎。

秋兒姐姐即刻企起身,讓將凳比我老豆坐。

真係孝順。

「唔駛喇秋兒。」老豆向秋兒姐姐搖一搖笑,道:「妳繼續坐喇。」

秋兒姐姐微微一笑,道:「我坐左好耐喇。叔叔,你返工企左咁耐先應該攰,坐低抖下喇。」

「咁…」老豆最後都係坐低左:「好喇。」

然後轉過頭對住我鐵青住面:「好喇熙熙,你講下你點解會入左醫院。」

其實見到老豆咁既面色我都有啲委屈,始終我又唔覺得自己錯晒,所以一時之間唔知點開口。

秋兒姐姐好識揣測人地既心情,所以見狀就開口道:「叔叔,熙熙啱啱先做完檢查有啲攰,不如等我黎幫熙熙解釋喇。」

老豆不嬲好信秋兒姐姐,所以佢點頭示意:「好。」

於是秋兒姐姐就原原本本咁講返今日發生既事出黎,反而更衣室果件事就只係輕輕帶過話係我同同學之間有小小爭執。

老豆一路聽,面容一路緩和,到最後道:「仔,雖然打架係唔啱,但如果呢個係老豆,要保護既係你媽媽,我諗我都一樣會咁做。」

咦?

咁講…

即係我係老豆,秋兒姐姐係媽咪?咁咪即係兩公婆?

呃…

痴線,我發咩神經?

我面一紅,情不自禁地斜眼望左秋兒姐姐一眼…

係我錯覺?

佢好似…有小小面紅…

「所以,今次算喇,下次唔好喇。」老豆將我拉返現實,道:「你都知我做野果度唔易請假架喇。」

「對唔住。」對住老豆犧牲自己既工作黎睇我,呢句對唔住好易開口。

題外話,同其他人道歉我好難開口,但對住老豆我由細到大啲道歉就好易就可以講出口,可能因為佢係我老豆呱。

「傻仔。」老豆摸摸我個頭:「份工緊要定個仔緊要?梗係個仔緊要喇。」

我心下流過一陣暖流。

「好喇,我去搞埋啲住院手續先。」老豆企起身:「之後我就直接返去做野喇。」

「叔叔慢慢行。」秋兒姐姐有禮地道別。

「拜拜老豆。」

*

而冇幾耐之後,探病時間都結束,秋兒姐姐都要返屋企了。

第二日其實係學校臨放聖誕假之前既最後一個上學日,本身我地班既班會都準備左一個聖誕Party,又有交換禮物環節…

原本我就冇預備咩禮物,咁樣仲好,哼。

我都唔想去!

應該係…

我既傷勢康復得好快,始終冇傷到啲筋骨(但小小瘀傷、皮外傷總會有),而腦震盪果度醫生檢查完一輪又冇咩,所以今日一兩點果陣就出得院。

理所當然,我老豆又請左幾個鐘頭假同我搞出院手續喇。

不過我其實好撚開心,因為老豆特登唔早啲返去開工,而係同我食鳩埋個午餐先返去。

只係普普通通既茶餐廳set lunch,但我已經好撚滿足,好撚開心。

其實我除左傷口同啲瘀傷有小小痛之外,成個人都龍精虎猛,行得走得,所以我就自己返屋企,老豆就去返工。

一返到屋企,其實都幾撚悶,但因為個身仲有啲痛,所以我都係留響屋企休息,冇落到去踢波。

題外話,自從呢次之後我就冇再見過MK曦。有傳話佢比差佬拉左之後神仙B都冇出現過去保佢,而佢最後就比法庭判左入更生中心,連學都退埋。

*

轉眼間就到左放學時間,呢個時候門鐘突然響起。

呢個時候會係邊個呢?

我緩緩咁行埋去開門…

係秋兒姐姐…

「熙熙,你冇乜事喇嗎?」秋兒姐姐關心地問。

我搖搖頭,然而我既視線落左響秋兒姐姐身後。

Kitty姐姐…?

「點解呢條友會跟埋上黎?」我黑面咁指一指住佢。

響秋兒姐姐面前,我地有默契係扮到完全唔熟。

「熙熙,冇禮貌!」秋兒姐姐道:「Kitty話知你受左傷特登黎睇你架。」

然後我見到Kitty姐姐響後面淫笑左一下。

「哦。」我打開門請佢地入黎。

然後佢地入黎既時候趁秋兒姐姐見唔到摸左Kitty姐姐pat pat一下。

佢瞅左我一眼。

佢地入屋之後,我對住Kitty姐姐道:「隨便坐,我屋企乜都冇喎,招呼唔到。」

Kitty姐姐笑道:「小熙熙~唔好咁冷淡喇~我買左幾件蛋糕上黎一齊食啊。」

一聽到有野食,真係口水都流埋,不過我都仲係要扮下清高:「哦,妳擺響枱面喇。」

「張潔婷,妳就隨便坐下先。」秋兒姐姐微笑道:「我返過去換件衫就過黎。」

「嘻嘻~」Kitty姐姐淫笑道:「秋秋~妳快啲返過黎呀,孤男寡女共處一室,女方必有損失~」

秋兒姐姐無奈咁望左佢一眼:「妳邊會驚吖…妳唔好教壞熙熙添啊。」

好可惜,我已經壞左。

唉。

秋兒姐姐一走,Kitty姐姐就逼不及待咁放低蛋糕,熱情咁攬過黎…

(待續)
文已出,提提大家明天例休,唔駛等我出文了
有時間我會上黎回覆下大家
樓主星期日好好抖下,星期一再見

依家劇情有冇去到三分一?
多謝

應該冇
20至25%左右喇我估
休息下 星期一繼續
新讀者既我聽日追返你其它故
我明呀,教堂精靈個故最後都算係happy ending,如果可以哈利路亞chance就好
新po lm
加更!!!
係咪kitty 同熙熙扑嘢 之後俾姐姐見到
上面嗰個收皮啦好冇啊屌你老母
今集寫得幾好,樓主加油
同秋兒姐姐行到尾啦好嗎
巴打block9佢啦,慣犯嚟。
好有畫面
等佢玩單機
樓主~
我想預約你聖誕節加更出特別更
等我喺屋企孤令令都有文睇下
你可唔可以預早安排下
謝謝
留名
可唔可以加一編,秋兒同kitty一齊3p
比kitty姐姐檢查下有無受傷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞