我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
其實睇返o camp 個故 其實都似姐姐做左熙熙女朋友
啲時間線係一樣 又港青 又流O 青訓 又係年齡差三年
當然呢個只係純屬個人猜測
問題係結婚果個係唔係姐姐
因為熙同左組媽扑左野同左姐姐分手
之後就去到結婚既時候都無講過結婚對象係邊個
唯一一個線索就係 結婚當日阿威reception嘅伴娘好撚正 可能個伴娘就係kitty 咁新女應該就係姐姐
好撚淫嘅姊妹
有畫面
唔係話未婚妻係做老師咩
咁就真係要睇樓主係咪寫姐姐第時做老師啦
又唔呃大家,其實我心目中有幾個結局
你地見我ocamp故留白左咁多就係方便我寫呢個故果陣既自由度大啲
但暫時都係跟住最初果個結局方向去寫
暫定寫到佢結婚
希望去到最後都係姐姐
九十四

秋兒姐姐同我咁親密,我係冇可能暪過佢而自己走去練波同比賽而又唔比佢發現既。所以,響咁既情況之下,我唯有逼不得已咁向佢坦白。

「秋兒姐姐…」食飯先我開口。

「嗯?」秋兒姐姐一雙妙目望住我。

「有球會搵我踢波。」

「球會?」秋兒姐姐唔係好明:「搵你踢波?」

「係呀。」我見秋兒姐姐唔係好明,於是嘗試去解釋下(儘管其實我自己都唔係好明…):「出面咪有職業足球員既?果啲球會呀。」

但講堅,我一直以為香港係冇人踢波搵食既…

「職業球員?」秋兒姐姐露出疑惑既表情:「香港?」

話說回來,其實二千年代既香港球員都幾悲哀,果段時間叫做冰河時期,冇人入場睇波,好多球員踢完波之後仲要搵兼職幫補…直至到羅○響南○大搞,球市先有起色…

當然呢啲係後話,我當時係完全唔知的。

「係呀…好似…」

「佢地想搵你踢職業比賽?」秋兒姐姐顯得更困惑:「但你未夠十五歲喎…」

「呃…唔係踢職業比賽…」我解釋:「好似係啲青年聯賽。」

「會唔會影響你學業?」秋兒姐姐好少有咁皺眉:「我應承左Uncle要好好督促你讀書。」

哎呀…今次真係自作孽…早知就比心機啲讀書喇…

「一個星期都係練兩次波,同埋一日比賽架咋。」我道:「唔會好影響學業既。」

為左啲車馬費,我唔可以咁容易就放棄!

「…咁你讀書果度點?」秋兒姐姐問。

「其實一個星期都係兩三日啫,真係唔會好影響學業架咋!」我道:「我會比心機讀書架!又會努力溫書同做功課!而且練完波返黎都可以溫書做功課…」

我就好似一個扭計既小朋友咁,為左成功咩都應承…

我果幾舊水既車馬費呀!

「唉,拗你唔過。」秋兒姐姐嘆左口氣:「我同你溫習果陣你要專心啲呀!知唔知呀?」

「好野!」我大叫。

「熙熙你都仲係成個小朋友咁…」見到我既反應,秋兒姐姐忍唔住莞然一笑。

呢個世界得兩個人話我係小朋友我係唔會嬲。

一個係老豆。

另一個…

就係秋兒姐姐。

*

雖然話加入左流○,但其實我冇乜踢十一草場既裝備。

意外地,有一日陳sir特登約左我出黎。

我會輕易赴約既,大家可能都估到點解…

因為陳sir請我食tea。

「你睇下呢度有邊對波砵啱你著?」食食下件西多士既時候,陳sir拎左個袋出黎,入面裝住左幾對鞋形物體。

「咩黎?」我好奇咁望下個袋。

「波砵呀、護踁呀。」陳sir笑道:「響草場上面踢波如果著住白飯魚真係跣死你呀。仲有護踁係用黎響激烈既碰撞時保護你雙腳架。我踢緊職業波既時候,護踁救左我好多次喇。」

「哦?」我開始個袋入面亂摷一通。

「你踢前鋒又咁扭得,好容易比人惡意犯規侵犯。」陳sir解釋道:「出面有人踢波好險惡,專門追住最好波既球員黎踢。」

「嗯…」呢對波砵又幾靚喎…

「有冇聽過山○士?佢以前踢南○既時候,我都仲踢緊職業波。佢真係全香港最好波既球員,同你一樣,身材唔算高大,但好扭得,所以先比星○既球員追住黎踢,腳都斷開左兩半,醫返之後都差左好多。好可惜。」

「呢對幾靚喎。」我拎左其中一對A字牌既波砵出黎試著。

「試下啱唔啱size喇。」陳sir莞然一笑,擺明知我冇乜心機聽佢講野。

我即刻試著。

fit到漏油。

「好啱呀。」我郁下隻腳,醒起一件事:「但…我冇錢架喎。」

「傻仔。」陳sir溫暖地一笑:「唔駛錢,送比你架。揀埋護脛先喇。」

「送比我?」我問。

「必才話你屋企未必負擔得起一對波砵,」陳sir微笑道:「咁啱我地球會有贊助既,所以要搵啲合適既裝備比你唔難。」

阿必真係多事…

不過,有人送野比我幾大都要!

唔駛錢架喎!

「多謝!」我興高采烈。

「加油呀,我睇好你同必才架,你地好有潛質。或者而家仲需要慢慢磨練,但係…」陳sir笑道:「如果繼續踢上去既話,我覺得你地兩個總有一日可以大放異彩!」

(待續)
樓主你由一開始到宜家都不停用對話嚟側面描寫主角嘅小學雞,大家追咗咁耐好熟人物性格架喇,哩啲可以略寫,留返啲時間同心力詳寫返個故事,推進故事節奏快啲
唔係我怕我個仔中學畢業主角都仲讀緊中五

利申未結婚
最愛睇踢波足球 呢個故又變返我嘅心理慰藉
又練波又溫習咁仲有冇時間同 Kitty 屌閪㗎?熙熙咁鍾意屌閪
+1
唔知熙仔結婚先定武肺完先

儘量加快
多謝
之後都仲有唔少講足球既
係少左架
咁我都希望係武肺完先
直接lunch time唔食飯去附近殘廁屌kitty咪得 反正同一間中學
Kitty 鍾意野外路出

唔知點解 葉開威個阿冰
我成日幻想係小薯茄個阿冰
我都會...特別係係宿舍同男主果幾幕...好甜果幾幕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞