我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
thx 啫喱巴
熙熙你下學期全科合格秋兒姐姐就幫你

如果樓主唔舒服唔好勉強
秋兒姐姐話如果我考第一就比我中出
屌咁就live撚左

兩個月後再番黎

又live咗
幫佢咩先
989巴
好返好多喇👍
出火
咁似女神考第一就中出既
多謝
多謝
九十二

響上學期結束之前,我遇到一件奇遇,而呢次奇遇,對我同埋阿必黎講,都係人生入面一件非同小可既大事。

Post exam period都仲係好撚輕鬆,半晝已經放鳩左學。理所當然地,我既主要娛樂就梗係同文叔佢地踢波喇。

呢一日放學,我同阿必如常咁走去同文就佢地踢波。

響看台上面坐住個大叔,冇帶眼鏡,灰灰地頭髮,著住套運動套裝,一路就咁響度望我地踢波。

嚴格黎講,我覺得佢係望住我同阿必踢波。

據聞最近附近好似出現左啲鹹濕伯伯,專捉啲小朋友去狎玩…

諗諗下,我背脊冒起一陣寒意,對阿必道:「你有冇見到果個阿伯。」我用頭向個阿伯既方向指一指。

「咪又係一個普通阿伯。」阿必話:「成鳩日都有阿伯黎睇人踢波架喇。」

「唔係喎,個感覺唔同架。」我道:「佢好似係咁望鳩住我地。」

「屌,踢波先喇。」阿必道:「你驚佢會走落黎打鳩你咩?」

呃…

咁講法…

我又諗起上次MK曦事件…屌,一陣都係唔好自己一個走…

呢個狎玩兒童大叔唔撚會就係神仙B下嘛?

算,唔撚理住。

於是我繼續同阿必、大叔們踢。點知踢踢下,又有另一個肥肥地、禿禿地既阿叔出現,佢坐左響阿伯隔離,兩個交頭接耳傾計咁。

呢個禿肥叔叔…之前好似見過下咁…好似間中都有黎過呢個球場睇波…果陣又係特別留意我同阿必…只不過冇個阿伯望到咁猖狂…

我硬係覺得呢兩條撚樣望住我同阿必踢波既時候指指點點咁…

係我多心?

定佢真係神仙B,係黎打鳩我幫MK曦報仇?

終於…

我地踢到咁上下返左場邊飲水休息…

果兩條撚樣突然間行埋黎…

冇錯,係向住我同阿必行埋黎。

「你好。」阿伯同禿肥叔叔面露笑容,向我同阿必打招呼。

我黑撚住面咁望住佢地。

「兩位後生仔,等我地自我介紹先喇。」阿伯道:「我姓垃,你可以叫我垃生。」

「我姓陳。」肥禿叔叔微笑。

「唔知你有冇聽過香港甲組足球聯賽入面叫流○既呢支球會?」垃生向我伸一伸手,想同我握手:「我係呢支球會既總監。」

「冇。」我答得好乾脆。

因為我真係未撚聽過吖嘛。

我又冇電腦,又唔睇報紙…

「我聽過。」阿必插咀道:「係香港甲組足球聯賽果隊主力青訓既流○?」

二零零四年既時候,香港頂級既職業足球聯賽並唔係香港超級足球聯賽,而係垃生同阿必口中既甲組聯賽。

「冇錯。」垃生面露微笑,再向陳生作介紹:「呢位陳sir,係我地流○U13青年軍既教練。」

U13即係under 13,13及歲以下青年軍咁解。

「你地好,我知你地叫阿熙同阿必,響附近踢波既唔會唔識你兩個。」陳sir好有親和力咁一笑:「之前我都睇過下你地響街場踢波,我覺得兩位都好有潛質。」

「陳sir睇過兩位踢波之後,就向我報告,話點都要邀請你地加入我地球隊。」垃生道:「話你地可以提升我地球隊既實力,今日一見,真係覺得陳sir完全冇誇張。兩位係我地睇得上既人才。」

「所以我地今日黎,係想睇下兩位願唔願意加入我地流○既U13青年軍。」陳sir接力道:「我地球隊需要更加多既人才。點樣?有冇興趣?」

「冇。」我答得好乾脆。

「嘩毒舌熙你咁快拒絕既?」阿必愕然:「我有啲興趣喎。」

「咁你咪自己踢飽佢。」我道。

「其實你地唔駛咁快答覆住既。」垃生道:「有冇興趣去附近茶餐廳食小小野,一路食一路我地再講詳細小小比你地聽?」

我心念一動,問道:「你地請?」

「梗係喇。」陳sir有啲啞然失笑:「唔通你地請咩?」

「咁快啲行喇!」我突然變得好雀躍。

「嘩…你變臉快到…」阿必感歎…

「我地去同文叔講聲先喇!」我個心飛左去茶餐廳了…

同文叔佢地講完發生咩事再道別既時候,文叔同我講:「有好事要發生喇喎?」

「下?」

「果邊果個姓垃既,全名叫做垃立,響香港球壇好出名架。」文叔笑道:「佢雖然比職業球員既人工刻薄,但好擅長發掘年青球員,如果佢地係特登黎搵你同阿必,即係代表響佢眼中你地兩個都好有潛質。」然後哈哈一笑:「不過你有潛質呢啲野,我一早就知喇,哈哈!」

「我冇乜興趣。」

「你咪去聽一聽佢地講乜先囉,反正佢地話請你食tea嘛!」

「咁又係!」我飛快地轉身:「去食野先拜拜…」

(待續)
好好奇鍾意呀熙踢波嘅話又點解會冇興趣
巴打照顧好身體呀 出文遲咗都可以㗎
李輝垃
加油
最期待既畫面出現了
咪去垃垃果隊呀,廢架...
去沙田搵個姓伍既大叔啦
我都係最鍾意佢喺球場
好似女神中出故咁經典唔好咩?
我都係 同班阿叔嘅互動好過癮
個故竟然有垃立客串
Btw,間餐廳係唔係五星茶餐廳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞