HomePod / HomePod mini 集中討論 (3) 勿忘.#Save12

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
唔知homepod mini 買唔買 apple care+ 好
如果你單純係播apple music嘅歌,其實就咁經mac apple music入面control個homepod 就得,其實部homepod係自己獨立運作,唔需要airplay,唔知你明唔明
有更新
homepod 升左做iOS 15 之後,好多問題,反應又慢左,要keep住update
我而家shuffle自己成個db,發覺得佢係慢到load唔到,之前好似唔會咁?
你本身有冇homepod 連Apple TV?
喺個network入面,有得專登連?
舊apple tv嚟,新嗰啲我唔知啦
我係連咗做Apple TV,依家要開一開部Apple TV佢先可以播到Apple Music,好煩
但最近發現到個竅門,你用Siri校一較個音量,佢又播得返apple music

我覺得係我個db太大,大大話話有成近100gb歌
但照計都唔係啲乜嘢咁難load嘅嘢,但就慢到龜咁
想問吓HomePod mini連唔到iPhone嘅時候係咪用唔到Shortcut?
我明呀
但係要播YouTube嘅嘢時候,就係明明connected,HomePod又有著燈,但就係冇聲
唔關事啦,之前iOS 14都係咁,叫Siri就即刻播到,同埋啲歌都係雲端,唔係harddisk,使乜load咁耐,真係iOS 15 Bug到爆
最大問題係我唔sure ios14係咪真係冇事
因為呢個用法我唔肯定之前有冇試過,始終有啲冷門
我之前係喺個db入面揀碟/歌播,或者叫siri直接播係佔最多數
係升咗ios15先發現佢shuffle個db嚟播會load到停撚咗

我都明佢係播個cloud db,所以真係唔明佢load乜撚
之所以我認為係關個歌曲數量事
一來係我播一條過千首歌嘅歌嘅playlist,佢的確係要時間load,但未致於load到停埋
二來係我測試過如果你iphone shuffle緊全個db/播條勁長既playlist(過千首歌),再handoff去homepod
佢係會用airplay嚟做handoff(即係air晒你全部iphone),而唔係好似正常咁homepod獨立播
但你揀歌/碟嚟播係冇呢個問題,佢係識得獨立播
你可以試試

即係佢似係都知道有呢個問題,先斬腳趾避沙蟲咁寫
ios去control centre,個音量bar應該會變咗homepod icon,有冇拉高?如果一切正常就幫你唔到
見到GadgetGang出左開箱片
兩個homepod mini係咪效果更好?
有無人知點整走呢句野
追完哩個post好似好好用咁
準備入手1藍1灰用
平時可以帶1隻番公司播歌用
番到屋企又可以開曬2隻睇戲用
唔係比你帶出街用架喎
有無人知道可唔可以係電腦spotify控制homepod播歌?
岩岩落左坑想請問mac機third party app聲畫唔同步係咪無得救
唔係隻隻app都有得delay畫面喎
有個小問題,
有時返屋企,部電話放埋咗一邊,又較咗靜音收中唔到緊急電話。
如果用咗HomePod mini,係咪電話響佢有題示
係咪要一定經apple tv先可以做電視speaker
要買2021 Apple TV,再加你部電視支援earc,就可以做到
都幾fake買左部電視話有內置apple tv又睇晒支援airplay又work with homekit有earc就以為homepod可以做喇叭 點知只係apple tv app嚟 要額外買隻apple tv先比連電視 個名喺度混淆人
究竟點先可以唔開Apple tv就咁用homepod mini播歌
應該係lock screen會顯示homepod播緊嘅歌,行得近就會咁,又冇得set
我部機喺房佢喺廳都中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞