『薪火post』BNO 續期資訊(106) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 照咗肺未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
8月5日開始process到而家都未有update
啱啱收到email話副署唔得

We need a countersignature because:
- the person you asked to confirm your identity does not meet the criteria.
- the person you asked to confirm your identity appears to be either related to you or living at the same address as you.

想請教下大家第二個原因係咩回事
住同一個區都唔得咩🤔
"same address"
佢咩條件
佢同你乜關係
都係同一個區但唔同屋苑架喎
何況副署人我剩係填公司地址...
冇記錯係merchandiser,
我知呢個職業有機會唔得
但係出咗第二個原因就先覺得奇怪
由細睇到我大既auntie
You cannot ask someone to countersign your passport if you’re:
・related to them by birth or marriage
法官大人我冇嘢補充
冇血緣關係嗰種auntie

娘親啲舊同學
btw 我直接reply 咗email 問係咩事
(啱啱追咗幾頁post 見有人有副署問題)

同埋同一個人用同一種填法係幫過我另一個fd 副署到
咁你可以試吓argue
不過都要睇你寄咗嗰張countersign form嘅How did he/she know you點寫
出洞了,謝謝各位
攪咁耐都係得47萬有效,年底俾盡都係60萬。
send 咗email
睇怕都要等星期一
佢星期五1700 uk time send 黎

有消息再上黎update
多謝你覆我
報告下
之前暑假申請左續BNO時,Passport Office無叫我副簽
之後我上月月頭收到Email叫我交副簽
我10月19號下午係郵局用最平最平果款平郵(無 Tracking)寄副簽去英國
前晚收到Email Update話收到我副簽
到琴晚收到Update話Approve埋

即係而家平郵寄去英國約18日就會寄到過去
如果大家唔太急,可以唔洗寄速遞
最近收到新BNO, 但發現新舊護照number唔一樣, 請問有冇問題?
無問題
你呢隻叫普通空郵
同平郵係兩回事嚟
平郵嘅話day18可能仲係紅海
收左我$12.5...
咁平真係普通空郵?
Large Letter airmail under 50g去zone2咪12.5
寫朋友就一定無事,媽媽的同學呢......
唉!我怕60萬都未必有!同舊年比,都未能翻一翻!之前有人估呢水可以多到80萬,我估總數到一個雙已經好好了。始終攞bno visa唔使續,少返好多人續。

不過比起以往恆常等返10幾萬,依家變成三倍人都唔錯了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞