『薪火post』BNO 續期資訊(106) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 照咗肺未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
dhl 我收星加坡寄黎既信用卡 名都係簡寫 mr T M CHAN 咁 好多次都冇問題正常收派
對唔住大佬補充番 屋企人好堅持咁同我講冇幫我申請過BNO 但我有印象細細個個陣係見過呢本野因為上面有我好醜樣既bb相 咁我用doc既大法都符合哂 咁就send咗封email 去hmpo attach埋id copy問 點知佢覆我有 而且仲要續過期 之後就好順利咁report lost再搞埋副簽 好彩冇放棄姐
手寫唔難,改個系統就真係難!你咪問吓啲IT人囉,平時叫佢哋改少少嘢,做乜好似要咗人哋條命咁囉!
自動GEN嘅話點解釋有人收到嘅包裹寫啱全名冇彈過回頭?
你應該問返hmpo,點解寄香港嘅唔改晒中做晒全名,立即做返個投訴,要求跟進,咁以後大家少咗個煩惱唔係好啲咩

順便問埋,究竟簡寫標準係點?會唔會過咗某啲字數會簡寫之類,解答吓大家心中疑問!
無彈回頭唔代表一定係寫啱全名
至少我收新bno + supporting doc都係用簡寫寄過黎
咩唔想幫呀,included child 本來就係first British passport case ,當佢證實咗你入咗included child 就根本無嘢需要再等即刻可以,我哋一直都係咁教人架喎邊個教人included child 行lost case

都係嗰句,你係included child 即係過往無屬於自己一本,你報失程序上要幫你舊嗰本註銷,咁你根本都無咁註銷啲乜?空氣?

我好似最近先覆過一次講類似嘅嘢,唔記得係唔係答你啦
其實我都有認真諗過,究竟佢哋預設係乜?但諗返佢哋公務員辦事方式,點會咁得閒去改收件人係咪簡寫吖!正常對清楚,撳咗approved 就唔關個PE 事,寄信組又唔通有個機制改咗名先印?睇嚟又唔會啦,既然係咁就一切預設由系統決定!咁亦有好處,如果之後過程仲可以經人更改地址,咁會衝擊佢哋個保安設定,寄錯咗俾恐怖分子邊個揹飛?

咁有人全寫,例如兩個字嘅Chan Ho應該印到吧,但如果好似777咁,簡寫做C Lam會唔會好正常呢?

其實問題就一再出現,受影響嘅巴絲應該認真諗下投訴,俾機會佢哋改善!實際上現系統都不時更新程序,而且越做越好。
想問下彈回頭2個禮拜都冇聲氣是否正常
10月26彈回頭 到依家都冇update
HMPO 7 月起改左個system
唔洗下下BNO當first apply
都睇得出HMPO會改善
其實唔止呢樣,之前一路都見佢從善如流,而且唔止於系統上,包括PE 嘅處理手法,咁佢哋主要想做少啲啫,咪好有動力去推動改善囉,唔係又嚟擺工都似!
幅相REJECT 左第二日再UPLOAD番, 會唔會又要等多幾個月???
正常好快就得
不過而家lockdown
我老母果本搞掂, 同一份件寄
15/10 仲未有好嬲好嬲
就係唔能夠交出有included child身份嘅證據

SAR只係指出有成功遞交申請紀錄 無講明跟父母邊一本 都有無申請成功

身份證大法只能夠推斷自己有BNO身份同嗰名跟咗父母邊一本

而我父母又唔記得自己有申請 外加搵唔到本BNO

所以就我呢種case而言 報失係唯一官方指標可以證明擁有BNO身份 假如好似所巴所舉出嘅例子咁 就算有BNO身份 但礙於HMPO只作表面查證 咁申請都照樣會被打回頭
有冇人同我一樣 DHL已經寄左本舊BNO 返黎 但隔左1個月都未收到新BNO
其實未有sar時,大家用身份證大法都係焗用報lost去做。咁講真酸民巴講法,其實係真正正式做法,如果知道咗included child,理應用1st apply做,而且應無問題,問題出在俹簁嘅PE 啫!

唉!你個case,將會又一先例,有申請記錄,當自己有㗎喇,不過又睇吓你個PE 會唔會認真查證了,望你成功啦!

其實應該搵個方法,正正式式查到自己有無bno資格,好過查有冇護照簽發過。唔知填表又會俾到咩出嚟?有無巴絲又去試吓?

https://www.gov.uk/government/publications/subject-access-request-form#attachment-3323282-accessibility-request
差唔多日日有case,好多時簡寫名彈嚟彈去,你咪不妨問吓囉,過咗一個月,可以定期查詢一下嘅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞