『薪火post』BNO 續期資訊(106) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 照咗肺未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
我都係
Miss鬼咗個email
我幫外母整
互射咗5次
每日英國時間11am就話DHL已收件
之後5點幾就會話returned to shipper
日日都係咁
咁一路冇彈我仲入咗黑洞係咪可以assume張相冇問題
824 processing
23號收到email 要我confirm寄外國地址
以為應該去到尾聲 要approve啦 然後就冇聲氣
有冇人試過?
日日重寄算係咁啦...
家下批+印左都要入黑洞
個人明顯高咗,大隻咗,個自信心返咗埋嚟呀!
唔好再疑神疑鬼,俾啲耐性,驚乜驚物根本無好處,只會令自己晚晚瞓唔着!何必呢?

現實就係你仍於幾十萬份申請中,咁你覺得佢哋可以一下子清晒?呢幾個月已經盡咗力,咪等出洞囉。btw彈相其實相對唔多,無交副署要補反而仲多!
因為你外國地址,呢度少有類似報告,都係繼續等,佢有問題會再聯,否則等批。無人知PE 點解睇咗都要等一段時間,可能等上級再批,亦可以係PE 放咗假,答案永遠無人答到。當然等太耐,係可以問返佢哋咩事卡住咗嘅。
一樣
我冇晚晚瞓唔著喎
只係想知如果彈相會幾耐通知姐
其實都係問吓
又冇喺度講啲咩
唔駛咁大反應嘅
快架啦817 等緊寄返來了
咁你覺得一個PE 睇咗一份申請,要幾耐時間通知申請人?

唔係咩大反應,而係你哋講嚟講去都係講要用幾耐時間。其實我要點出嘅係,幾十萬申請,就算有一千人手處理都要時間,而每份處理時間不一,同人比較慢慢將個情緒拉咗去負面,對大家都無着數!

簡單啲講,佢哋公務員嚟,唔會同你急,與其心急想知幾時通知,幾時處理,幾時到自己,倒不如佛系等待,佢哋有需要自然會通知,收到補件一般都即刻處理,佢哋返工見到堆積如山嘅申請,永遠做唔晒點會有心情有心機同大家快?

我都明大家等咗好耐,幾個月石沉大海感覺難受,好想知道有咩卡住咗,不過睇咗睇耐,追埋慢登post,就知道根本無嘢好做,而且大部分人係自然收到,只有大約一成人要補,基本上唔需要擔心太多,只恨自己申請時機,正正在疫情上,咁英國到依家都無乜改善過疫情,WFH幾乎無斷,加上大家終於醒覺自己係大英子民,成件事咪咁囉!往年續幾星期一定收證啦!

我只可以鼓勵大家,曾經登記過嘅一定有,俾少少時間人哋做嘢,好快就輪到你!補件補相呢啲都係簡單事,doc同樓主pin咗早已提醒大家,申請時間已經加咗,大家將個預算拉長返啲囉。如果真係過咗預算,咪適時地問一問,可能真係卡住咗,就可以着手處理了。
都幾快手
收到bno一星期後就收到正本
補充返我係用SAR 申請的
佢冇sd email俾我,好彩屋企有人,但第二份唔知係咪咁好彩

終於畢業 希望順利收件
好大機會returned to shipper
呢排超多
由7月寄件,到今日終於Application approved
太好啦
Same with me
我收到哂d文件,同埋舊既剪角bno
但無新bno,上官網track又track唔到
有無高手知咩事
我琴日寄出
今日未check 到係咪正常?
Pex d number隔同唔隔都一樣無資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞