『薪火post』BNO 續期資訊(106) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 照咗肺未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
我建議doc關於身份證大法一part改字眼
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:

以下3項條件需要完全合乎先基本上可以肯定你有過BNO身份
有任何不合乎嘅話都唔可以確定你擁有BNO身份
其實我有諗過開個google doc去filter呢啲case
有人以前做過不過個url唔記得咗
講真次次有人問身份證大法要chok完之後先話中唔曬其實幾令人忟憎
可能我理解有問題, 身份證大法就係報lost, 再等ref no. 再apply?

SAR 就係問咗佢自己有無過bno?

咁included child 係咩情況?
身份證大法就係
用身份證嘅首簽日期作為參考
推估有冇可能當時係申請過BNo

報lost就係有BNO status但遺失BNO passport
申請番個遺失編號去申請一本新passport

SAR 就係查詢有冇BNO嘅紀錄

如果當年父母係將子女登記落父母本BNO passport度做included child
SAR子女係好大機會無record
要查父母再問有冇included child先知
過埋今個禮拜就process咗3個月
幫人搞,已經三個月
7,8月呢水真係
明白哂, 咁我身份證大法三項全中就唔SAR 查咁耐, 直屌報lost, 好detail, 唔該哂巴打

When you get your new passport, you must sign it with a black ballpoint pen. You can't use it until you do. Go to https://www.passport.service.gov.uk/help/sign to check where you need to sign.

今朝先講完8/16 being processed 仲佛系等緊
岩岩就收到 approval email

對香港好多人黎講
唔寫清楚d真係唔得
我都係, 唔知點計, 遲我一個月寄既都已經批左
我都收到 approved

3個月..... 等左3個月......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞