『薪火post』BNO 續期資訊(106) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 照咗肺未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike

終於approved 喇,一開頭搵係英國BC既外表哥副簽,佢好老實咁話係我親戚,所以拒絕左要再搵第二個。之後就搵佢女朋友(都係BC)。過左幾個月收到通知,要另外填份form証明佢工作,一問之下原來佢剛剛失業,回覆home office又再拒絕,要再搵人簽

最後搵到舊老闆,用過期既bno黎簽。佢果本bno仲要係bb果陣申請,有幾年無renew到。

有一part有啲confuse,因為email入面無過要by post定by email咁submitted 張form,但一開始係搵BC副簽無用paper form,所以最後都係用email send副簽form過去,終於send完過去一星期左右就批左
仲未approve
八月七日processing 都未approve
佢地仲要望幾耐
8月27 processing 到而家
上面有啲9月process 都收到
所以8月呢批係咪沉咗船?
近期黎講, 7/8月個批係最耐, 之後個啲快好多
我都係8月尾processing, 早幾日收到
2封DHL 同時到手

點解我仲係咩消失都無
*消息
9月就等下啦, 上面8月都未有啦
8月嗰批都未清
824冇聲氣
我遲你一日processed都未有消息
postcard 消失左
留念
屌那聲幫老豆續證,本bno寄唔出英國,因為份件冇打老豆全名,即時寫email屌柒HMPO
我 DHL 都是簡寫

Mr A. CHAN 咁
咁寄唔寄得出,英國佬做野真求其
我都收到件...
經常發生
唔好大驚小怪

不過有d咁打又過到關
冇沉
雖然佢哋做嘢俹簁!但唔好用自己嘅主觀認知去批判人哋!系統自動印件嘅,基本上佢個系統,係主要服務英國本土人士,而我哋呢啲身處外國嘅英籍人士,佔上嘅比例好少,加上最大圍嘅bno,號稱三百萬,實際恆常續嘅得返15萬!咁佢哋又點會特別為呢類人,嘥錢去為佢哋寫返靚仔個系統?個政府窮過鬼!咁寄當地,應付啲鬼死咁長嘅姓名,簡寫名咪足夠應用囉,至於彈外國件,你睇連DHL 都無標準,當有一半彈,hmpo 返手執正常唔會太多,點不知香港搞成咁,短時間多幾倍人續證咩!

你瓜瓜嘈,人哋話我哋小數人咋,一早恆常續,佢哋咪入埋我哋條數囉!自己友都唔續唔爭氣,依家走去鬧鬼人哋唔為我哋寫好個系統,會唔會本末倒置咗呢!
寫個全名有幾難?
岩岩收到email話批

有冇人知如果我係呢段時間已經搬咗屋 係咪一定要番去舊地址收件
鬼佬係OK
香港先要全名
睇DOC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞