『薪火post』BNO 續期資訊(106) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 照咗肺未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
7月頭寄,今朝終於收到啦!

首先多謝希巴所巴,細個問過老母有冇幫我申請bno, 佢話冇,搞到我灰左近十年。直到係薪火呢到睇到有身份證大法再去一步步check先知自己全中, 亦都係搵出世紙check有冇established既時候意外搵到本印住我bb相既舊bno, 之後心都定晒,失都唔使報即刻課金寄文件續領
2份一齊收?
係, 一齊
咁我都等左有6日,唯有再等下
想問問,我本bno今日終於話批左,但我依加係加拿大,收唔到香港sms,會唔會有得check DHL既tracking number嫁?定得收sms先知幾時派件?
我都想知
咁就要報失,又再搞~又再等
有冇師兄之前用身份證大法,sar request覆左話有passport,但到申請個時reject左? 如果係咁,可以點做?

收到封咁既信
佢話得bdtc
介唔介意將你SAR reply貼埋上嚟?
同埋身分證方法3大項confirm一次?
感謝師兄

97年未滿十一歲 ———— yes
身份證首次簽發日期為(06-97) ———— unknown
出世紙 ———— 冇established

其中一位父母係有bno。
ID首次簽發日期一攞而家手上嘅身份證就睇到啦點會unknown

即刻聯絡hmpo quote埋copy俾佢哋啦

收到封咁既信
佢話得bdtc
介唔介意將你SAR reply貼埋上嚟?
同埋身分證方法3大項confirm一次?
感謝師兄

97年未滿十一歲 ———— yes
身份證首次簽發日期為(06-97) ———— unknown

其中一位父母係有bno。
ID首次簽發日期一攞而家手上嘅身份證就睇到啦點會unknown

即刻聯絡hmpo quote埋SAR result嘅copy俾佢哋啦
而家先知身份證有首簽日期
首簽日期係98年,咁會唔會有影響

咁你仲SAR乜鳩
吓咁你呢個sar report係邊個㗎
即係sar確認有bno都唔係100%肯定有,要中埋身份證大法個三項先得?
我初時見唔中哂身份證大法,打算sar搏下。點知佢又俾到哂啲資料我,咁以為實冇死,點知
理論上SAR應該係你份最新嘅record
有passport number有issue date

可能SAR錯人?
咁大整蠱
錢唔緊要,俾個假希望先慘
推論一下
第一本passport係98或之後先出(身分證首簽98)
咁即97前點都無申請過passport
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞