『薪火post』BNO 續期資訊(106) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 照咗肺未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
佢俾番哂所有copy我...
9月7 being processed 到現架都無郁過
無收過通知 補交資料
manual同實際點做未必一致
我過咗六十日限期 要補賣番份form 同補兩張相
但passport No. 個part 因為我本舊bno已經寄咗畀佢
我搵唔返啲資料
寫letter解釋
留空嗰part
有無人同我一樣?
明明已經批左BNO,DHL都寄咗出嚟,但係唔知點解退返件去英國
打過上去DHL問,佢哋話因為英國嗰邊寫我個名嗰陣冇寫到全名,淨係寫咗個姓氏,所以要退翻件翻英國
想問吓呢啲情況我而家有咩嘢可以做?使唔使打返去英國嗰邊同佢地確認?同埋知唔知要搞幾耐
睇DOC
我都係收番哂
個別PE 手法唔同,基本上有人會收晒副本,唔需要擔心。
歐洲應該得愛爾蘭可以申請父母移民
http://www.inis.gov.ie/en/INIS/Family%20Reunification%20Policy%20Document.pdf/Files/Family%20Reunification%20Policy%20Document.pdf

再唔係就
1. 先去一個歐盟國家定居+入籍
2. 再搬去另一個歐盟國家
3. 開始供養你外母
4. 供養夠一定年期 就可以申請外母過去

https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/family-residence-rights/other-family/index_en.htm
Your family members may stay with you for more than 3 months as your dependants.

Relatives may stay if they are:

1. seriously ill and need you to take care of them personally, or
2. economically dependent on you
Os form係咪唔可以電子填
PDF嚟
係咪要印出嚟 填完再寄 定係可以用電腦填 再email畀佢
因為佢再我再畀多兩張相佢
咁咪填表連實體相一齊寄去囉
點睇?中部機場居然違反鬼安法認可我本BNO!
PS:成機人得我一家三口用BNO
好想冇左武肺之後試曬東南亞各國對BNO的態度
OS form要你簽名
喺電腦又點簽呢
除非你有畫板+adobe嘅pdf soft
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞