『薪火post』BNO 續期資訊(106) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 照咗肺未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
https://www.dhl.com/en/express/tracking/shippers_reference.html 呢個網入PEX後面串數字(唔要空格唔要PEX), 日期個range揀approve左果日至到今日.
係啊 全中架我
係啊 我97年6月出世 出世紙都有Established 今日DHL就收到佢寄返啲資料同封信比返我 話申請唔到 唔知關唔關我屋企人幫我申請過嘅事 都係摶一摶睇下有冇機會用身份證大法申請遺失拎返
身份證首次簽發日期為(06-97)或之前??
5月底APPLY
8月底DELIVERED
點知佢話收到CANCEL 左個APPLICATION
我同CS 傾比哂D 料佢就叫我等..............
如果佢97年6月出世, 應該身份證首發o係97年9月或之前都仲有dd機會有BNO身分, 但係如果o係97年10或之後就肯定冇BNO身分
踏正97年出世有grace deadline
不過都係幾個月
等轉paperform再填過
原來我柒咗 睇返我身份證簽發日期係05-00
你幾時approved幾時printed and sent?
哈哈哈
咁叫全中?
當交學費下次做其他嘢小心啲啦
有曬tutorial都錯得
過咗90日
當買個機會試下摶唔摶到
唔緊要,唔少人成日以為6-97前出世就等如中大法,結果原來身份證首發完全唔中!你唔係第一個,亦唔係最後一個!努力去爭取平權吧!
咁樣就唔係買咩機會!三大要求缺一不可,唔中晒走去課金,如同錢掉落咸水海一樣!
我數過應該未到90日
不過個cs 話已經withdrawn
我等佢update 等左個幾月都未反應
系統要求要副署,係因為遙遠申請加上申請人護照過期太耐,所以風險高,先至搵一個信得過嘅申請人朋友幫手副署,根本係保障返申請人!既然系統要求有,點解唔交?個個都唔交,副署原來唔重要,又點解要有呢個要求?PE唔係主力辨識申請人,做得太多就發現咗呢班香港人,特登嚟by pass呢項保安要求,但要補又個個補副返嚟!結果就係今年年起,好多彈要補!點解要搞成咁呢?原本舊年呢度教真係搵唔到寫信解釋,係最後嘅底線嚟,點知今年唔少寫信解釋都無用,有啲人確實因為生活圈問題,識唔到人幫手,你叫人點算?1%有需要人情卡即係兩萬人有需要喎!

放唔放唔放當然唔係我哋話事,好人嘅PE 幫得咪幫囉,但做得多會唔會落閘先?揸正嚟做或費事辨識嘅咪出信叫補!

不過一開波搏唔交,呢種心態,就係要講出嚟指正,有乜交唔到都寫封信吖,乜都唔做搏到返嚟晒命呢,就真係抵打了!
我唔係問問題
只係想講黑洞會一個接一個
繼續等…....我都緊張到日日間唔中就上dhl個網查, 由30號查到尋晚先有野睇, 應該都好快到你…....
一日未收到一日都未放心得哂

今日收到新passport 啱啱好4個月出關了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞