[💳 ] 信用卡討論區(9) 禁止貼link

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
請勿以任何形式明示或暗示宣傳、招攬生意、推銷、廣告等內容之商業文章。
FAQ

[💳 ] 信用卡討論區(8)
https://lihkg.com/thread/185895/page/1

Q: 唔知自己年薪夠唔夠申請某信用卡 / 唔知邊張好?
A: 請Google HongKongCard

Q: 我年薪1M有咩卡適合我用?
A: EPS

Q: 我嚟緊會買XXX,邊張卡迎新啱我?
A: 你買比我?

Q: 八達通AAVS用邊張好?
A: 大新One+ / SC executive / BEA flyer

Q: 交學費用邊張好?
A: 大學聯營卡, HSB大學卡交學費有3X Cash dollars

Q: 一次過申請幾多張卡好?
A: 2-3張,一次過申請太多TU會跌。因為人地會以為你手緊等錢洗

Q: 點解有啲卡你地唔講嘅?
A: 狗也不屌

暫時巴絲打們集中討論緊嘅卡有:
#學生申請到

- HSBC
Visa Signature 簡稱VS: 低至$2.78/里
要求: 480K年薪 / 600K資產

- BOC
#iCard : 每月首$1111.1指定簽賬類別及網上零售交易10倍積分(分開計)
要求: 150K年薪

- CCB
#Eye card : 網購及拍卡5倍積分

- DBS
#Black card : $6/里 / 海外$4/里
要求: 240K年薪

#Compass Visa 簡稱CV
最近迎新轉咗,每月用Apple Pay付款可以有最高$300 COMPASS Dollar回贈(不限額)

### 學生要出DBS Black Master請先申請Compass Visa,收到卡後開通E-Banking再由自己個Account內申請。唔洗過冷河,一收到CV可以即申請Black Master

-SC
Asia Miles 簡稱AM: $4/里
要求: 240K年薪 / 60K資產放SC

-BEA
Flyer world : $5/1里
要求: 300K年薪

-大新
#One+ : 無上限1%現金回贈
BA(英國航空白金卡) : 儲Avios $6/里

*注:以上所有要求只係官方聲稱,並不代表年薪不足申請唔到。而資產同收入並唔係唯一批卡標準。
上一個 [💳 ] 信用卡討論區(9) 開左係吹水台 所以小弟 搬返黎財經台
lm
早前 hsbc個百老匯 回贈已經入賬了
但d百老匯卷 仲未用
但d百老匯卷 仲未用

多左成7百蚊 百老匯個回贈係回幾多記唔記得
但d百老匯卷 仲未用

500+300 最多800
但d百老匯卷 仲未用

500+200先啱
但d百老匯卷 仲未用

500+200先啱

直接買現金券?
但d百老匯卷 仲未用

500+200先啱

直接買現金券?

我係 買左6500 回520
但d百老匯卷 仲未用

500+200先啱

直接買現金券?

巴打 你獎賞錢通常幾多就換里數?
但d百老匯卷 仲未用

500+200先啱

直接買現金券?

巴打 你獎賞錢通常幾多就換里數?

等有promo先換
or 3年換一次lo
無知一問, cv 用payme 食唔食到迎新
無知一問, cv 用payme 食唔食到迎新

不可以。
I card玩payme頭1111.1係咪都有10倍分?

以前得,唔知依家有無改條款
交保費,除在東亞之外仲有冇其他卡易儲里數??

以前得,唔知依家有無改條款

唔該你先
我上個月見佢有網上消費賞 pay左4千幾
希望佢計 如果唔係15蚊里真係蝕到喊
請教大家,年薪300K
想出張卡用黎出外公幹用,一年都有三四次...
主要係訂機票+外地酒店+消費
主要係外幣交易,係咪最佳選擇都係銀聯果堆?
HSBC sms我話張VISA SIGNATURE卡主卡已獲批核,有無可能到時寄來係其他卡 見好有巴打有呢個情況
HSBC sms我話張VISA SIGNATURE卡主卡已獲批核,有無可能到時寄來係其他卡 見好有巴打有呢個情況

應該唔會啦

應該唔會啦

講到明VS你都驚
最多只係新定舊架姐

應該唔會啦

講到明VS你都驚
最多只係新定舊架姐

新卡有獅子 好型

應該唔會啦

講到明VS你都驚
最多只係新定舊架姐

新卡有獅子 好型

型同柒每個人既標準都唔一樣

應該唔會啦

講到明VS你都驚
最多只係新定舊架姐

新卡有獅子 好型

型同柒每個人既標準都唔一樣

冇錯,我覺得新款好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞