佛牌討論(正牌)4

1001 回覆
13 Like 34 Dislike
以前做佛牌料, 好多巳搵唔到。
以前龍婆經書咒術力量好多巳失遺失傳。
新牌是力量唔夠以前強大。
老牌有老牌的好,新牌也有新牌的好
老牌的效果固然好,但唔等於要否定新牌無力量
保持着open minded既心或許能達到更高的層次
新牌如果是法脈名師之後,花幾年時間搵料,都係好牌。
不過 近幾年好牌越來越少。
睇得出師兄係一個非常資深的佛牌人,不過佛牌樣嘢始終豐儉由人,新嘅年份對於好多新接觸佛牌或者經濟能力負擔唔到既師兄們一個接觸的機會。有時候佢哋睇到個心未必舒服,又或者會失去左信心。

小弟認為有才華但懂得掩蓋鋒芒,同時有同理心又謙卑,識得站在對方的處境去思考,才是絕頂叻的人。反之就浪費了
其實, 有d 名師之後,近幾十年內的牌,都有d 係幾萬銖左右。
唔算好貴,大部份師兄都負擔得起。
小弟,只是講實話,請多多原諒。
過咗新年分享下新請回來的佛牌
多謝師兄指點 但小弟咩都唔識,怕中伏,所以想問多啲
明白的,歡迎
不過或者我地係拎聖物出來研究,會比拎店舖來討論好。店家搵食我就無謂作評論
搵人幫我睇左個牌,話係正牌,係2535至2536出,但唔知邊間廟

岩岩請左佢,係咪係招財增運架
鬼王有一講法係毗沙門天
搵到喇師兄,屈術他2535
介唔介意講請咗幾錢
多謝,但屈術他出名應該係藥師佛先岩架唔通個期龍婆銀好多人請,但會唔會知邊個師父整
800蚊
屈術他經常搞大法會做好多唔同牌,但最出名係藥師佛
有無俾廟盒?
800廟盒都無個俾你?我請開嗰間一定有廟盒
算喇,唔講咁多,費事阻人做生意又出嚟屌我
我今日請個鬼王個都冇廟盒反正都有個外殼冇所謂啦
廟盒唔係保護咁簡單,有廟盒起碼真牌嘅成數都高啲,雖側有盒都可以假
你問我如果喺香港舖頭請連盒都無個我就一定唔會請囉,賣貴咁多交完燈油火蠟連盒都無個俾人
想問下廟盒係點既樣
我買左塊差唔多千蚊都無 原來有呢樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞