佛牌討論(正牌)4

1001 回覆
13 Like 34 Dislike
法相標青定係個個戴完都話掂
其實都係,做相只係個樣,僧人落咩咒加持同個願力先最緊要,如果有足夠願力同三寶經文加持,你一塊石頭都可以加持力好大,做相只係俾我地啲凡人下士有個對境
仲以為要5/6萬甚至過10萬
原來都唔係咁貴
我想話那平面2546 前象神後魯士好好
帶過有故仔聽?
依新牌來講,其實升幅非常高
當炒無計
我睇過好似係一齊出 但係小立尊同平面個尊會有分別?
用了5 年開光
當然龍婆孔的也是非常穩陣和有名

至於去到好傳統既老牌象神我就唔了解了
正正因為佢升得癲 想入手 只係誤以為佢會係5/6萬
我都係見佢用5年開光 仲要係浸蘭 同埋又上咗圖鑑 吸引咗我
阿贊尊貼了字條係門口話

佢唔想要名氣,佢只想親近佛陀
做一個僧人好難,做一個成名僧人更難
為免因為名氣影響自己修行,以後唔會再做派更也坤平。 所以派更也就成了絕響

之後佢將佢製作既法門和材料分享了給其他僧人
因此有不同派x 派x既後期聖物出現
點解會炒到咁勁?沙馬供吹捧緊?
小弟唔清楚 但我係覺得派更也堅有料先會做到升得咁快
因為佢本身用了接近十年時間收集材料
比如白欖佛牌碎,龍婆爽銀紙碎,阿贊多牌碎
仲有一大堆名牌物料,加上自己派更也粉

再用了幾年去製作,然後再派俾當地村民試帶,試完某批唔得既再拎去研究再加持

到經過了收集材料,開光,到試模試帶之後再正式發行,非常嚴謹,也由於急流引退,只做一期,所以有呢種炒風

後來愈來愈多人帶後期其他僧人製作既復刻版覺得非常好,也帶動了第一代派更也上了神枱
長知識
其實係陰定正牌?
求解答 有冇師兄知有冇分別
正牌來,等於你問龍婆Tim既牌是正定陰一樣

同埋用材料去劃分正或陰
不如用合不合乎 佛陀教導
合就可用個佛字,唔合就叫外道

注: 佛教入邊外道呢個字眼無貶意,統稱佛教以外既宗教信仰為外道
一般來講小立尊應該較貴

但浸蘭既象神我只認識平面那期,你唔講我都唔知一齊出我無帶過佢既聖物
派更也有唔同模
按阿贊尊所講
每個模都代表佢用唔同細分既法門特色開光
比如常見泥漿模是綜合型
屈啦梗模是用翻阿贊多法門開光
有一隻是用龍婆多法門開光
原來係咁 我見都係5年開光又係同一年同一期 但唔知會唔會無平面咁好
師傅好誇張
簡單一句形容就係富有和保持好運
另外派更也配埋其他牌,有令其他聖物有效力上既提升,好似一個增幅器,都經常出現單帶平平無奇,搭住帶如有神助既情況
最平是恭請LP TIM 符珠+三環符七龍佛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞