佛牌討論(正牌)4

1001 回覆
13 Like 34 Dislike
另外好多法門都可以達到同一個結果,只是手段不同

比如你聽你上司Order 可能因為佢職位比你高,你敬畏佢

你也會你老婆講野,因為你愛佢

兩者都係同一個結果,但手段和原因都不同

就好似正法與陰法
人家心悅誠服地接受你說既話,還是受到靈界影響夾硬俾你影響,最後結果或者都一樣

不勞而獲天跌落來得到錢財,還是努力付出然後得到收獲,都係叫招財

君子愛財 取之有道,我認為仁者先係皇帝
使用權術達成目的不長久,就好像洪水來時你填沙包,總有一日會缺提

岩岩飲左酒,講野1999
皇道*
呢尊好似過廟,同有人講皇者粉濃度唔高,聽返嚟
Lp Tim 2516-2517念珠
2543龍婆沙礦坤平
師兄會點揀
兩樣唔同性質嘅牌點相比
我發覺連登佛牌圈嘅師兄都好中意沙礦

係咪連登一向嘅潮流嚟

定係真係呢到大部分都係新手 冇乜藏家..

我所識嘅藏家/牌商圈子中

都唔係特別多討論沙礦啲牌

唔係話冇 但真係上連登特別多人問
坤平聽都係聽派更也同派古曼 仲有阿贊仲多
Oh 仲以為都差唔多

呢到嘅師兄都好中意浸蘭嘅四面神 分享一下

呢款係一期2544紅銅版本

內含 廟鐘原料 經文符片 老金屬牌料

出廟1999尊

一個字 掂👍🏻
讀萬卷書不如行萬里路
不如你真係請是但選一隻帶啦

你選得來,人家都帶完好起來,升級了
經典模具
沙礦又真係幾值得人尊敬既

雖然我同佢無咩緣,一直都沒請到
我揀好咗 純粹好奇問問
諗住學下野
念珠有分version 1 and version 2
V1 材料上比v2 用更多碰派粉
價錢上貴v2 幾千
不過呢款牌根本好難搵到真品
分別上v1偏黑色
V2較偏灰色

教大家欣賞如何一隻龍婆doo 2522

首先正面上睇下有沒有code
個code就係左下角的圓圈,是當時出寺廟時隨機蓋落去

第二就睇聖粉齊不齊, 是不是每一個符文都有填滿了聖粉

第三就係最多人唔知的一點

見不見到這條裂痕,呢條是製牌時模具問題製作的牌縫接位 ,最original 係一條裂痕由右上向左下方一直伸延到底, 只不過後來的人認為不靚或者裸牌帶,磨下磨下磨走左。 在現今的評審角度是評品相優秀的指標之一

呢塊是我本人持有,勉強稱得上品相中上
不過拎去比賽還是預三甲不入
曾經有酸民問我點解你隻牌有條痕都話靚
我一笑置之
另外還睇背面有沒有師傅的手寫符
呢塊有的,不過可能影相影唔好睇唔到
有心思去留低一些知識類的東西係呢個post到,準備做緊功課講神獸
小弟無知,我朋友有戴開佛牌(唔知正定邪,真心唔熟),佢每次戴佛牌同我出街果陣,我都feel到我同朋友有種阻隔嘅感覺(應該係氣場),到中途果陣就無,之後佢返到屋企同我講個牌裂左,唔止一次,其實原因係咩?

另一樣想問係,點解有啲人戴牌戴到樣都變埋?
雷劈水牛角山羊真係好靚
或者你形容下他帶那款既樣子

一般來講香港過一半配帶者帶既都係偏向陰牌、古靈精怪既野,但多數都係下三流的師傅
所以你feel到有野,我諗最主要原因你比較敏感或者佢那款是有靈體的陰牌。

第二點就係一般樣都變埋,比如眼睛無神,精神委靡,變瘦,都係長時間接觸陰法那邊氣場可能出現的結果
同一尊牌裂完一次又一次?😲
包殼馬虎啫 就算係碌葛都唔會裂開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞