佛牌討論(正牌)4

1001 回覆
13 Like 34 Dislike
看合不合乎佛陀既教導

如果有聖物是鼓勵你不勞而獲,賭錢既常理想都知是邪法
龍婆培既師傅崇笛我帶過感覺有修補既效果
將一些本來看起來好霉無可挽救既事轉向好嘅方向發展

我想呢種應該係阿贊多法脈既特色
如果判斷唔到嘅話可以大家討論交流下
仲有大家唔好再Send message問我有冇嘢賣
其實呢個post只係希望唔想將自己認識嘅嘢分享,將好佛牌知識同大家普及,都希望當寫日記咁樣更新一下自己既收藏
都希望大家可以唔吝嗇咁樣俾個好評
感情可以嗎?
我想隨便Facebook search防水殼都有一大堆
其實不少佛牌鋪也有呢些配套服務
不過常理想疫情關係好多商人也去唔到泰國,特登寄翻去幫你整,一來一回時間長唔講,成本都會高

一般修個防水殼大概300 左右
如果將來有預算可以配銀配金,俾個價目表你參考吓

大概一個純銀殼要509
80 金2 千,90 4 千
可以,我帶了後,不論感情和工作許多看起來無可挽回的事都轉向好方向發展落去

但如果你純粹求感情嘅話,不如就找專門助感情嘅佛牌好
點解要係送聖體禮物俾自己咁毒毒
男人嘅浪漫同埋好難叫身邊嘅人送佛牌

呢款就係泰國5大祟迪之一
龍婆培的師傅
龍婆培師傅既龍婆pu?台灣係咪譯龍婆瀑?
唔係求感情嘅,想主要係人緣方面
係好浪漫,我初入門都開始迷,可惜唔知點入手
不過我覺得送禮物俾自己唔洗等節日既,隨時獎勵自己
學生時期沒太多錢
由幾百開始供請,之後帶得好自然慢慢有更鬆動慢慢升級
到現在不用太睇價錢
你睇翻我第一個post 就見到我最開始請的聖物
不太清楚台灣那邊點叫

不過華人地方唔太多人認識

龍婆必蘭和龍婆pu是阿贊多兩位徒弟

龍婆必蘭教出5 大符珠的龍婆pring

龍婆pu教出噴系列聞名的龍婆培

龍婆pring 龍婆培 龍婆pu 龍婆必蘭 和阿贊多
被形容為5 大祟笛
就好像阿贊興四面神法脈一樣代代出人才
阿贊興龍婆see龍婆doo到近代阿贊屌龍婆浸蘭

有時一個僧人既價值不止僅限於其傳世聖物,更可貴佢地對後世法脈發展既貢獻
人緣方面我最信嗰阿贊方呢個法脈
可惜的是以上的師傅所做佛牌都唔係想找就找到
基本上好多好的佛牌不是話搵就搵到
白欖佛保平安
或者好多傳統老牌其實都相當看重保平安和健康功效

上個世紀24幾幾年的聖物功效上根本沒指向性,姐係根本唔會好似呢家咁製作時有好似今日咁講明同分類有不同的功效,那隻招財那隻招人緣,大概只會講句保平安

當時物質生活困乏,社會不穩,人追物質無咁大追求,只求活命和找到一份養家的職業。所以上了年代既佛牌一般都係保平安方面特別優秀

至於到了近代白欖佛保平安的功效都是非常好,一般入門選擇的期數是第四期,比較價錢平易近人

另外好多人聽到保平安就會覺得無咩用唔選,其實所謂保平安是一種next level 既追求
一來已經唔太執著功效,這種平常心容易帶得好
另外所謂平安好廣泛,無錢開飯無錢交電費點會平安, 日日翻工唔順利俾人針對日日左驚右驚又點會平安。
尋找緊龍婆滿18珠
個人意龍婆滿唔急用可以等吓先
炒價太瘋狂,何必受炒價氣
4500-5700 呢個range可接受嘛?連金殼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞