721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
唔係
係要戴隱形眼鏡

只要眼鏡同眼睛有距離,就會睇落縮細少少,係凹透鏡嘅物理定律
戴過月con唔太舒服
如果係咁Zeiss隻個人化有咩特別之處 成皮野
個人化單光更大程度係令嗰d戴眼鏡易暈或者成日覺得睇嘢唔夠「sharp」嘅人睇嘢好d

真係有針對望落縮細而做週邊減薄嘅,一係Nikon 1.74 seemax infinite, 另一個係Tokai 1.76 bi-as

https://www.tokaiopt.com/en/html/bias/
想問埋以單光鏡片計1.74 seemax infinite,1.76 lutina bi-as,1.74 superb, 1.74 nulux v+
佢地各自有咩優劣之處 參考首頁我見個定價都幾相近
嗰位係視光師巴打

我係廢中眼鏡佬
好thx
如果配度數,係要配足遠視/散光度數?
會唔會好難適應/易暈?
如果唔長戴眼鏡,夜晚有需要時先戴,時戴時唔戴,會唔會有咩影響/加深度數?

其實就咁普通冇度數藍光眼鏡,可以改善到嗎?
(因為最近長期對電腦,眼好攰,都諗住買副藍光鏡對電腦嗰陣戴)

唔該巴打
呢個比較複雜
因為每一家嘅目標同做法都有唔同
要拼埋一齊嘅話可以做好多方面嘅比較
嚟緊一月尾要做smile 做完想配副藍光對電腦
想問吓 有無咩介紹?同埋休息幾耐先好去配?
驚去又要驗會整到對眼

Thanks
所以先想係到問 出到去眼鏡鋪又無咁厚面皮去問呢啲咁直接既問題
以前追過下post只係略略地知nikon果款係對深散光會好啲
但另外果幾間就係純粹知係高階產品但就優劣或者你所講既目標係唔識
想要d fashion款 著衫用 有冇推介 類似neith
深度近視同散光, 想配過副眼鏡, 有冇人推薦下邊間好?

類似呢d款?
其實睇落neith嘅款都唔係好特別...
巴打我想問下配一對太陽眼鏡鏡片咩價錢?
我左眼100度近視150度散光,右光250近視75散光
同埋係咪polarised會好啲?
巴打有無邊隻推介?
假如敏感唔方便講咁深入既話 有無簡單介紹下?
唔係既話好似真係追牌子咁估咁揀一款高階鏡片黎試好貴
搵緊料答你
應該會寫medium長文
會有長文
以為問咗敏感問題無得答

多謝你先
1. 偏光主要係釣魚、水上活動、同埋揸車會有用

2. 太陽鏡片最主要係有合適嘅濾光(即係夠遮光)同埋100%防紫外線

3. 防眩光(即係抗藍光鍍膜)同雙面防紫外線就optional

4. 如果做運動要用耐衝擊鏡片

普遍嚟講一千蚊內已經可以配埋度數同有埋2、3,4
會唔會有介紹邊隻牌子好啲?
我見依士路果啲成3000蚊對
3000蚊
你副太陽眼鏡係點嘅樣?
普通aviator款炸
定我誤會左眼鏡舖quote我係連埋個框
如果Zeiss鏡大概會幾錢?
蔡司副新鏡片做緊幾錢
Smart life 價錢post2有
依家1.6白鏡DVP可以免費升級Antivirus鈉米銀離子抗病毒鍍膜
咁淺度數做落aviator都要3000
只要係黃店就支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞