721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
塊鏡片花晒,最起碼會影響你戴住眼鏡時嘅視力
因為會矇同多眩光,有機會會更易累
換對新鏡其實都係幾百蚊

轉眼鏡就無咩問題,大把人換眼鏡當換衫
咁無計了
花嗰副唔好再戴
問個白痴問題
賽璐珞成日話易燃 到底易燃成點?
會唔會話夏天擺係架車到唔記得拎出嚟就變形?
又或者會唔會燒燒下嘢食唔小心辣到就燒得著?
如果係咁咪好唔啱廚房佬帶
有明火/極熱嘅話就真係唔好
真係燒得勁
明火點得著嘅程度
夏天擺喺車度,應該會鏡片爆coat先
熱得滯真係會變形

燒野食/煮野食我覺得唔使擔心
巴打有無賣acuvue oasys?
散光con 黎講呢隻ok 嗎?
去你度配con 有無得度孤度?
thx
散光con嚟講acuvue嘅定位同清晰度都唔錯
至少我見係視光師嘅first choice,好少呢隻唔得要轉

acuvue可以網上登記約驗眼試戴
另外想問下另一個問題想問下我發覺有時對眼好似貶下眼會濛少少下(隻眼feel到有少少野輕微un住).再眨下眼就清楚返,網上講到係好嚴重。
其實有冇問題
另外,其實近視同散光洗唔洗配足?
可以係油脂粒,又可以係乾眼症,又可以係視網膜有事,真係答你唔到

呢d真係要做full eye check,唔係就咁驗度數種
多謝巴打們嘅解答
日常保養上面有乜要注意?係咪唔掂得酒精?
平時有用抹鏡紙嘅習慣 (蔡司/小林) 入面都有啲化學成份 又好難避開唔抹個鏡圈 咁驚唔驚?
唔好用酒精
其實清水都夠,或者眼鏡專用既中性洗劑

戴到冇乜光澤就拎去打磨拋光,有裂痕就好難救
去完黃店配眼鏡先知鏡片有咁多嘢睇
想知asahi隻uv3g鏡係咪大眾化無伏嘅選擇
呢隻ok的,放心
其實大家可唔可以follow多啲海外香港人page

https://lih.kg/2310030

thanks
都係見佢日本製先一野轟落去
想問下我右眼清過左眼,但我望野係右眼望,
比較望好遠既野加細粒野時候,會有少少分別
現階段洗唔洗配眼鏡或者驗眼?
眼鏡較極都唔岩
可搵你較嗎?
你配眼鏡時有無驗眼?

可能係balancing問題,又可能係天生
驗完先答到
裝左已follow 但唔識用
巴打係咪有TG? 之前見過唔記得左
去到邊都係

Mewe一定係個人帳戶開唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞