721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
其實好多客都係咁

同埋如果係淺近視淺散光,揀隻鍍膜夠硬嘅已經好好
例如Hoya HVLL
Zeiss 1.56 va Hoya 1.6
我都會揀Hoya,HVLL係業界最高標準嘅鍍膜之一
比佢好嘅應該得天價嘅Tokai USC

蔡司現成片優勢唔明顯
唔使執着生產地間廠,況且佢都唔係德國廠,反而討論技術同精密對消費者先係最大受益者,Rodenstock 就好似以前自由行班中國人嚟廣東道買「Gucci」行錯咗入去「Coach」仲要周圍講話「很便宜啊~好划算」
依句成日捉蟲,對於唔識得珍惜鏡片嘅客人,始終膠片唔保護係咪都會整花,戴咗一兩年走嚟話你「又話鍍膜唔易花?」(唔通保你戴過世咩)

反而希望依家啲熟客買鏡片集中銀彈買對zeiss,起碼一兩年時間入面享受下清晰而最低反光質素整花咗條氣都順D,二來下下揀鏡片都用鍍膜唔易花做賣點,忽略咗鏡片應該係要「清」,又的確係以前流落黎嘅習慣⋯⋯整整下普羅大眾用咗鏡片有冇花嚟做換新眼鏡嘅標準
成件事好唔健康有啲本末倒置
大家都係玻璃模倒模出嚟嘅單面非球鏡,你同我講有好大分別

搞乜蔡司都要請打手
豬巴唔好勞氣,有人入來傾下都係ok. 見佢話Rodenstock 唔係德國廠或者德國造,已經心中有數。

我用返蔡司自己嘅講法咋
我自己都有戴zeiss, 都會介紹zeiss
不過唔會迷信某一個牌子或者系列係天下無敵囉
我信係十幾年之前,zeiss 在香港係做到超越其他鏡片的質素。所以累積落一班fans, 值得zeiss 賺到錢。

不過產品應該要貨比貨,唔可以淨係睇招牌就定高低。

我自己都係用zeiss , 到今日其實都係好唔錯的。

好驚貿貿然驗眼比人sell配眼鏡
試吓瞓多d
因為兩個因素都有,先處理易嘅
唔得就真係要配眼鏡了
有副後備眼鏡,但鏡片花晒想換,平平哋巴打有咩推介
平平地stellify/synchrony is ok
戴新眼鏡
一睇遠野就覺得好攰

係咪我近視/ 散光淺咗
如果戴口星期都係咁
要再驗過眼,埋睇吓個配戴位置

因為好多原因
你講嘅都係可能之一
我今日走去屋企附近問
成13xx-2k
7折完都好貴下
有冇邊間平d
8年冇換眼鏡會唔會盲
咁貴
千幾兩千配到蔡司訂製鏡啦
東海lutina mij都係千零蚊

你個度數同散光好深咩
眼鏡有無話 black friday 特價?
冇散光阿
唔洗訂做
度數無問題、鍍膜唔係花面貓影響睇嘢嘅話
其實可以用到爛先換
無牌子嘅土炮幾嚿水一定有
500 唔敢講,但賣比街客做對 1.6 一般 4-500
1.67 就 6-700
未聽過
因為成日都做promotion
GIA/Apollo/Swisscoat
呢d係有牌子嘅土炮?
我去問佢話3隻都有
分別係13xx/1200-1300/2k
折完最平都成千銀
你有冇邊間可以介紹
痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞