721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
蔡司
明明d嘢唔係差
正正經經介紹唔得嘅
係要學埋d假大空
當年吹到話讀完有part ii嗰個course
有無詳情?
想知咩詳情?
一睇啲marketing info就知吹水, 但啲無光學知識既sales好buy
所以一聽到啲人讚蔡司好就知個sales無料到
點解依家開唔成part 2
同埋佢本身諗住full time 2年有part 2?
當然ive聲稱讀呢科可以拎part ii 資格
讀埋poly 2升1就可以做part 1

然後唔單止1仔,4仔甚至我都反對
因為明明係想講配鏡人員發牌咖嘛
當年好似part 1 搞咗個關注組,召集人同早排視光師登報撐蘋果嘅係同一人

我覺得驗配根本應該要分家
配鏡員一樣有佢嘅能力,好似眼鏡架維修、翻新、拋光,特製嘅視力矯正工具,眼鏡嘅進階調較,呢d嘢就係配鏡人員嘅專業範疇
Zeiss vision care成人覺得Zeiss喺精密光學嘅地位高到ASML 極紫外光刻機都要睇佢頭(有報導講過點解光刻機產量咁少同咁撚貴,係因為蔡司嗰塊精密透鏡產量少同好撚貴,但全世界又得蔡司做到,你又吹佢唔漲)

但一個部門勁唔代表另一個部門都勁
睇吓sony就知

尤其是遠東市場蔡司根本唔夠essilor同Hoya打
但上面嘅人全部唔係optom就係marketing友
得罪講句光學嘢都未必識
藍光眼鏡有冇用
冇乜近視
你覺得個芒太光剌眼,好易眼乾澀嘅話就有用
人太少入讀啦,最後2屆大約人數:16、12

仲有我係其他campus Ive 工程系 FD出身
當年FD d工程系/SDO tutor 話:有呢科嘅咩?下,呢個都算係工程系? 我仲以為擺係應用科學系 度...
其他ive campus 系內tutor 都唔太清楚 又冇點宣傳,
仲點引到親生仔去讀湊夠人數開班
真係要靠自己去其他campus info day/上網睇先知呢科存在
咁聽落似係ive自己都唔放資源落呢科, 而唔係無市場價值, 反而vision health care我覺得無用, 我係僱主會揀ophthalmic dispensing
我同意dispensing係屬於應用科學而唔係工程
咁你知唔知vision health care依家發展成點?
眼科啲鏡根本唔係啲咩精密嘢, 反而鏡片計算, 鏡片設計, 考慮人體工學, 用家感受重要啲
照道理optom要熟光學嘢
有僱主大力支持做part 2
但佢諗住讀2年就一定唔得囉
要港共發牌天方夜譚啦, 唔退步都偷笑
係歷史因素擺左佢工程系

Vision health care有同學ge 朋友讀 話對比兩科同屆出黎難搵工,其他真係唔太清楚 新開得個4-5年...
i大想學中東咁搞醫療科系嘅私立學位嘛
中東搏大霧夾到政府比牌佢個物理治療之後都想開optom咖
不過個問題係optom無一個全球性嘅監管機構,唔同物理治療
你睇吓香港一仔去英國澳洲都要再考就知

至於點解ophthalmic dispensing係工程
因為引入呢科嘅人係光學出身
配鏡同應用光學嘅人有幾科係一齊上
咁當然係emt啦
另一個原因可能係以前珠寶、鐘錶都係同眼鏡擺喺工程學院
物治有公立需求點同, optom係被遺棄既科嚟
咁都同全球情況有關嘅
淨係英聯邦、美帝同歐盟對眼鏡驗配行業嘅監管都唔同

仲記得十幾年前去學法文,老師教我地唔同職業嘅法文,逐個同學問(其實得幾個係做緊嘢一堆喇沙仔同拔萃妹當補習)

我同佢講我係賣眼鏡,佢同我講喺法國呢個行業好有歷史同好pro, 叫 opticien-lunetier

歐洲連optom都無, 點會pro

有黃店唔幫襯,走去臭蛋
我真係恭喜你

早兩日有個客來舊架配片
原來佢貪方便喺zoff配咗副眼鏡,但頂唔順
頂唔順d咩呢?

就係對藍光鏡嘅coat仲反光過藍水銀
,我都比佢殘咗一吓眼,痴撚線

所以唔好再問zoff同egg有無好嘢
呢兩間就算係黃都要諗吓
何況唔係
品質真係垃圾過屎
但歐洲optician要拎牌
豬巴有冇摸過呢個牌子,話用石/木造架,幾得意咁

ching不如考慮考埋外國optician牌, e.g. UK US EU
人哋物理治療助理都只係讀10堂8堂, vision health care真係唔知做乜咁把炮要讀2年, 之後我諗都摺硬
讀兩年做診所助護
用兩年時間一路做一路諗gag
應該紅過珍寶豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞