721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
唔好自己學
唔識除急症室見
我都聽過
半夜除唔到再入急症

或者朝早有人隻眼紅晒走入嚟問可唔可以幫佢除
一句講晒 zeiss superb 定nikon seemax
seemax infinite vs smartlife sv
Relaxsee vs smartlife digital
Seemax ultimate 漸進 vs smartlife 漸進

Nikon 淨係輸隻膜,我唔覺光學表現會輸
同埋zeiss有1.5 抵玩d
光學原理上sEEMAX infinite我較bUY
光學原理上sEEMAX infinite我較bUY
可惜個coating技術其他廠好
唔知搞乜仲未轉
明明essilor都出咗saphhire...
點都唔會有zeiss咁好
五五波啦
蔡司倒返轉玩DVC...真係搞笑
不如改良吓DVP好過....
真心嬲
叫做dvc
令我難講左
以前叫人認住唔好LT
蔡記marketing
真係以為DVP宇宙最強咩....

除非你將t*擺落眼鏡度啦,咁就真係要當神咁拜啦
其實光學上smartlife係點樣造法
我見佢官網都冇點講過實質係咩技術 只係標榜視野大同冇變形
實際操作上又同supberb有咩唔同
專利野 唔會多講
視野大同無變形係superb嘅賣點

蔡司標榜40000個研磨點,每一點嘅球/柱面度數仲有稜鏡都可以計到同車到
講嘅係精密,技術近似嘅有essilor Nano optics

而smartlife係講喺呢個基礎上再增加年齡以及遠近轉換甚至光暗嘅視力需求,細心留意就唔難發現,其實即係考慮唔同粗幼嘅光束進入鏡片唔同位置嘅計算
因為瞳孔係會因光暗、遠近而不停改變大小,同心圓設計嘅老花con就係鹿用咗呢樣嘢

而隨住年齡增長,瞳孔嘅上下限大小都會有唔同,所以又會影響用幾粗同幾幼嘅光束做計數,近似技術有essilor嘅wave2 technology

以上係我上完seminar 同睇完資料後嘅理解
其實睇阿貝數理論上唔係1.6最好咩
點解我300度近視加100度散光都個個叫我配1.67
依個度數應該1.6同1.67分別唔大
咁樣smartlife完全係superb既更高階版
咁一定
其實厚薄既影響我認為大d
因為現今既不反光膜技術其實大大改善左阿貝數既影響

Clear optics同thin optics就係superb
新嗰兩個就係smartlife增加嘅項目
邊個叫你配1.67?

因為厚薄,光學表現同價格,1.6同1.67其實都無咩大分別呀
差唔多間間sales聽到我想配1.6都叫我配1. 67
我就咁睇 如果配雙非既本身個邊緣就會再薄d 理論上應該1.6咩都夠晒
點解
你問我嘅話呢個度數有人配1.56 Tim....

不過可能生意唔好,咩都要upsell吓啩
之前戴開nikon隻seemax
最近配左副zeiss superb戴下
戴慣左隻superb換番舊果副seemax戴會有啲暈(同度數)
點解會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞