721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
由於唔鼓勵幫襯我,我喺連登唔會報價,最多影吓Official Pricelist(之前原來影落咁多):

眼科專業相關問題我會問咗相關專業人士,盡量齊料再Quote比大家知

有眼睛不適,建議盡快求醫,李文亮都係武漢肺炎入眼而收皮
想問下我既情況想配隱形眼鏡有無得搞

左眼350近視 350散光
右眼550近視 175散光

點配法
1年?1日?1星期?
d價錢會唔會好貴
想問有邊間仲請人
350散光嗰邊要用樽仔鏡(傳統鏡)先會配得足
即棄(兩星期同1-day)最盡得-275散光
我都試過有客配唔足(以前1-day得-225散光),視力效果都滿意

所以都係搵視光師詳細驗眼同聽吓佢地嘅意見啦
大公司停晒,細舖都仲可能會個別請一兩個嘅....
巴打你做開眼鏡?
10年前有帶過年con

以家想配係咪最好去大brand到搞第一次先
驗眼之類

之後有晒data下次自己去細鋪?
依家大連鎖都醒,知道好多客會咁,所以通常要買大package
你可以睇吓con公司嘅試戴計劃
登記左acuvue試載,但佢個app都係比我揀去xx88

唔太明咩叫樽仔鏡
樽仔鏡即係傳統一年換一對嗰d
因為送嚟嘅時候係用個玻璃樽仔裝住
所以叫樽仔鏡
275散光應該夠應付我以家個情況啦?
唔想用年CON 好辛苦 又要洗
同埋我係FOR真係有時D場合真係要帶要用(例如過山車呀 個D全部要除眼鏡,但近視深 除左真係同合埋眼玩差唔多
同埋我主眼係右眼
右眼近視深550 散光175
應該可以叫做睇野清楚?
屋企人做,但停工
細鋪又唔會post 上jobs db
呢排好多做part time嘅都無嘢做
全行都好多人放無薪假,甚至減人工
佢個app 好多唔同鋪架
香港九龍新界都有
有冇牌
呢兩日有機會用低於入貨價既價錢買con
支持你
我唔敢影
最多quote你呢個
試吓one day啦
樽仔鏡已遭時代唾棄
視力狀況要戴咗上去先知
同樣0.8VA有人覺到好正有人覺得好差

同埋穩唔穩定都係重點:
呢幾隻產品都做緊散光試戴,可以留意下:
https://coopervision.com.hk/zh-hant/trial-lenses?gclid=Cj0KCQjw1qL6BRCmARIsADV9JtZW475BFV3Bd1kxn2ZN1-_AqYM5XY57j6swj7kyDd8WScLwWJ8hL4YaAhkrEALw_wcB

http://www.biotrue.com.hk/registration.html?gclid=Cj0KCQjw1qL6BRCmARIsADV9JtaEdKVCg8ix-YgBWAkp4NbUGPlkExMpqjBj-qgxT6tcX7XbV44KYHMaAncOEALw_wcB

由於香港法例唔容許醫療人員以免費作招倈,所以係一定會收驗眼費

記住問清楚收費同有幾多對比你拎走試
有牌都無工開咁大鑊
你指為錐形角膜訂製嘅硬鏡?
你想知原理定係咩?

我可以問完人,整合再解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞