721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
luxottica買咩牌子死咩牌子
oakleyOliver peoples

眼鏡界毒瘤
哈哈,估唔到係咁,想知佢點整死啲牌子?
以消費者嚟講,佢壟斷個市場係最大問題,價錢被佢操控住。
其實佢壟斷唔到市場
只係對手好分散咁解

Luxottica本來淨係做時裝眼鏡賺吓MK/師奶錢(因為近呢十年眼鏡玩家一早轉玩各個designer brand)

眼見fashion brand市場萎縮,Luxottica手上嘅persol 同rayban又喺佢嘅粗製濫造之下失晒口碑
佢就買咗Oakley呢個食咗原本rayban petformance eyewear 市場嘅美國牌子
再買埋Oliver Peoples呢個食咗persol American Vintage市場嘅牌子

然後繼續粗製濫造

就咁四個曾經嘅殿堂級品牌就從此收皮
要更正一點
Luxottica同Essilor舊年合併咗
成為地球上最大嘅鏡片同鏡架生產商了
亦係全球最大眼鏡零售商
即係應該避免去買呢啲牌子?
鐘意個牌子嘅,點樣都會照買

不過同價位有其他選擇
眼鏡鏡片有塊漬好覺眼,用水點整都整唔走
問眼鏡舖既人,佢地話塊鍍膜花左,
係唔係無得救

副框帶得好舒服,我去換塊新鏡片算
thx bada
有無知情人士報料?
Visual Culture 係咪打算唔做?

我有個客連續兩星期拎架配鏡片

Barton Bronski同杉本圭齋買鏡架都係每副二千有找,平過來貨

佢似清貨,有d冇減
佢做呢round低至2折大清貨之前,我入咗副早川善德都係半價
抵到爛呀
遲d都係拎上你度配鏡
最衰我一入去實比人認到
唔係我都想去買好嘢

今日都係呀
有冇d 大少少既膠框
大頭仔比眼鏡腳夾到有個印
平到貴都有好多選擇
太籠統
1-2k左右
最闊個位應該要14.5-15cm先唔夾
幾千蚊同幾百蚊鏡片嘅分別嚮邊?
巴打有冇啲運動型太陽眼鏡介紹下
利伸: 有近視
價格高低鏡片嘅差別,簡而言之:
物料(影響折射率、鏡片厚薄、色散、鏡片韌度同重量等物理特性)
鍍膜 (影響抗刮、跣水、透光、紫外線及高能量紫藍光吸收過濾)
打磨及光學設計(鏡片邊緣影像、鏡片邊緣厚薄、視野寬度、扭曲變形)
功能(變色、抗疲勞、駕駛用)

再加埋牌子,就構成咗價格嘅差別
可以配度數嘅運動太陽鏡,最高級Rudy Project

不過都有好多抵玩嘅選擇,運動絆品店會有

闊到15cm應該要較闊個head width
原身有咁大嘅都幾難搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞