721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
台灣source:

最佳解答:

市面上有一種色弱矯正片,是硬式隱形眼鏡,鏡片很小,放到眼睛裡不仔細看的話,看不出來,如果是輕度色弱的話,有時只要配一片,也就是只要有一眼戴上,就可以解決問題了,一片大概2000元左右,數年前我有幫客人配過,效果很好,你多問幾家眼鏡行,尤其是老店,應該可以找得到.

(硬式色弱片已於101年的1月1日停產, 所以目前只有軟式色弱片, 戴到眼睛裡一樣不會被發現)

https://yy8016591.pixnet.net/blog/post/18068365
豬巴
想問zeiss single vision DVP 同energizeme 分別大唔大
同埋energizeme 係咪一定係DVB,好黃?
冇得走藍光
如果走到藍光我諗呢口價其他鏡唔洗做

你如果年紀有得三十 成日對近 閱讀區好幫手
唔同嘅嘢
Single vision標榜全區域清晰視力

Energize me 一開始嘅概念係以紓緩疲勞為首要目標,所以以柔和同易戴作為鏡片設計
DVB鍍膜,較為分散嘅浪區,同埋近用紓緩都係基本配備
https://www.owndays.com/sg/ja/products/detail/JD1008-B/

呢隻應該無咩色好甩
每日用完搵水沖淨鏡臂部分即可
不過買John Dillinger 點解唔買日本製嘅鈦款
唔該巴打因為一嚟好鍾意佢呢款隻藍色,二嚟隻鈦款暫時out of stock
呢款係咪quality冇咁好
鈦輕好多同韌好多
Monel 都拎咗嚟整眼鏡好多年,技術都好成熟了,放心,一樣唔經錯的
鈦耐汗侵蝕
原來係咁最衰趕住換眼鏡,如果唔係可以睇吓鈦款幾時返貨,再拎嚟試
唔該晒
明白咁下一副眼鏡可以試鈦款唔該晒
巴打,香港已經無得訂色弱軟con
感謝資訊
因為我無做開,淨係知道有呢樣嘢存在
唔緊要,大家交流下
不過以為好多後生特登配
想考紀律部隊
以前
係呀
有個friend以前都有戴
我想問下蔡司鏡個客製化 i.Terminal技術同佢普通配個隻鏡有咩分別? 我上網睇佢d參數好似全部普通鏡已經可以人手度到 所以個客製化技術冇咩用
一個字:型
兩個字:精密

認真講啦,用筆同尺一樣可以量度配戴數據,正如用試架試鏡片一樣再加張視力表一樣可以驗度數

正確使用儀器理論上可以獲得人手量度得唔到嘅精密數據(I terminal),同埋喺電腦輔助之下,可以輔助驗配人員嘅流程更統一,驗配效果更穩定
THANKS巴打
我近視400度散光50度 配過唔同牌子既雙非或者SEEMAX 出到黎個效果都好似同一般鏡分別唔大
所以想試埋客製化個技術 不過聽完你咁講我諗應該都係冇問分別
原來香港tokai 咁貴

個時日本配1.67加一千左右
我就冇i terminal
不過Mobile I terminal 都已經好正
真心個精密度有權去到0.1
人手好難做到
Seemax 新個隻真心好正
好抵
有無得ship嚟香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞