721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
頂 無野 自膠, 原來有po過price list 600$

咁Synchrony既quality係咪都比起owndays 個d連鎖眼鏡零售既好?
好過egg嘅阿波羅多多聲,亦好過好多私舖用嘅瑞士寶
我自己覺得比起hoya副廠/舊coat鏡差唔多或稍好
我搵女神答你

呢副fit

呢副都fit

呢副鼻樑有d過闊,稍為有d過細

呢副有d oversize,深度數就唔好

呢副都係稍微oversize, 不過佢面細,唔配度數嘅話oversize都係一種style

完美戴文青眼鏡,細面但PD微闊
想再請教下個on9問題
其實近左視之後 係咪無可能配到個眼鏡既視力係變到0度近視??
因為我見近視度數interval 係25度, 所以點都無可能配到accurate數值

同埋會唔會同一個axis 度數 折射, 但唔同牌子既鏡
係咪都會令到睇野既視野清晰度有唔同?
唔想做激光, 因為淆底同埋驚之後會出事
做到Interval 係1度,你會唔會到時又問有冇interval 0.1度?
通常眼鏡都可以矯正到VA 1.0(除非唔適應要減度數) , 即係標準視力,亦即係理論上一個平光又無任何眼疾嘅人嘅視力

更靚嘅鏡片唔會提升你嘅視力(即係唔會由va 1.0變1.2), 但有可能提升視覺嘅品質,例如光d, 實d呢類量化唔到嘅嘢,可以靠更精密嘅打磨同計算去盡量修正

而對於駕駛者嚟講,配備抗眩光鍍膜同考慮晚間瞳孔較大而導致景深變淺同同剌眼感增加嘅鏡片,甚至有可能改善到敏感嘅平光人士嘅夜間視力
蔡司話佢地做到準確度0.1個dioptre
2021都嚟緊,居然ZEISS 鏡都有會行家話「虛大於實」

令我諗番起十幾年前初初入行,當時嘅蔡司鏡唔係個個有資格開到A/C德國訂貨,識貨嘅客問口要買蔡司鏡,十個有九個sales都出盡七嘴八舌功夫踩低ZEISS鏡,水人買Hoya/Essilor講到七情上面又拍晒心口差唔多架咋

似乎依家都唔係間間眼鏡鋪有得賣蔡司鏡
平靚正嘅藍光鏡有咩好介紹?
鍍膜藍光鏡:Stellify VP Blue系列
價格合理,品質唔錯

唯一唔好就係made in china...
點睇swisscoat
自從蔡司玩global lab,變咗廣州生產之後,就無咗神檯地位了

同埋Classic漸進真係伏伏地
有牌子嘅土炮
成日比人標到好貴嚟賣
Zeiss上神檯最主要一樣野「清晰」,道理同廚師鬥煮餸考「煎蛋」一樣,一樣最簡單嘅野但係做到極致,就係你贏
Global lab 冇問題,因為比你抄襲都抄唔到佢套研磨數據
有幾貴? 價錢同ASAHI差唔遠?
你講緊Zeiss幫ASML光刻機做嗰塊lens嘅研磨數據?,我自己覺得zeiss唔錯,但又未至於咁誇張啩

講到中高階漸進,除咗zeiss smartlife 之外,hoya myself/lifestyle, Nikon seemax, 仲有essilor X 一樣有好好嘅評價,我自己覺得唔同牌子各有優勢,無話蔡司完勝

同埋真係有客因為蔡司鏡片喺廣州生產而揀其他牌子
Asahi係衰coating仲係同以前嘅精工或者Nikon一樣,易花

Swisscoat真係有行家當貴嘢賣咖
暫時剩係夠錢配 Zeiss Synchrony
明明個鏡係最值錢 但個框成日都貴過鏡
師兄覺得市場有無同zeiss 接近的選擇?
買唔起Benz S class又想買Benz咪買住A class先囉,逼自己買架日本車用慳油嚟說服自己,不如搭巴士算。
請問點樣可以令副眼鏡無咁易跣落黎?
其實都要睇吓需求係點
講coating, Hoya仲硬過蔡司
講價錢, Nikon Seemax仲貴過superb

佢地各有優勝,無話邊個好過邊個
唔同嘅人有唔同選擇

籠統講,揸車嘅人如果戴漸進我會建議傳統嘅蔡司(precision/smartlife)或者Hoya 兩面複合
所以zeiss 係唯一選擇? 師兄Rodenstock 都係德國廠可以同zeiss比較?
如果位置未調較好,咁較咗先
如果有鼻托可以換,換防滑嘅種類
如果耳位太直無得較,用軟膠耳勾
請教一下250度
係咪Zeiss最平果隻(好似比Hoya貴小小?) 最掋玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞