721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
冇得讀? 我見有個咩僱主比學費課程
Freeform係生產技術
單非/雙非係鏡片設計

Hoya誠哥講得好,佢上堂話你有部freeform 機,但無好嘅鏡片設計同配戴數據,就咁叫部機車隻球面鏡出嚟
效果未必好得過幾十蚊架連鏡嗰d雜牌鏡

依家車房鏡片,即係抗疲勞鏡、個人化單光、底非單光(瑞士solotech/依視路Azio單光)、車房雙非球面、漸進

都一定係用freeform機
因為上面咁多種鏡片,工場只面要keep一種鏡胚就夠,慳位慳成本又可以無限加數據比部機新最好最精密嘅鏡片設計出嚟
IVE HD配鏡 出身已經絕後了
臨grad前有聽聞過下話vtc 考慮轉短期文憑課程 但唔知真唔真
舊年年頭都好多門市請人
今年自己唔比人炒都偷笑

Ophthalmic dispensing比vision health care食都米己成炊了

希望大細陳仲有譚sir胡sir佢地身體健康啦
Vision health care 又係咩
參觀廠大部分都半完成品

究竟係咪真係keep一種胚料真係唔知係咪迷思
https://www.vtc.edu.hk/admission/en/programme/as114215-higher-diploma-in-vision-health-care/

呢科
當年吹到話讀完有part ii嗰個course

寧願佢正正經經同Glasgow Caledonian 喺香港搞一年BSc Ophthamic Dispensing嘅課程好過

依家都心大心細拎本BNo去蘇格蘭讀一年
嗰邊part time optical assistant都有差唔多兩萬鎊年薪
使撚喺香港捱
不過一走了之又唔捨得
我去讀得唔得
以上次睇zeiss為例
鏡胚只有物料(即係index)分

最平嘅Synchrony又好,最貴嘅smartlife都好,都係同一條生產線處理
咁同東海有d唔同wo
要有IVE ophthalmia dispensing diploma先可以駁喎

Optom直接去考執業試cup牌咪得囉
不過問親個個part I 都話難搞,英國個試好嚴,然後就話都係留返喺香港算

大佬呀,我呢d大學都無嘅人,中年再去讀書都未驚過啦

成班大學學歷唔知驚乜鳩
大陳去左KC 教 VHC,細陳前年岩岩搞返好身體返去教書 同譚sir應該仲係LWL教緊 ,胡sir就唔知了 冇俾佢教過

其實Ophthalmic dispensing 好過 vision health care,冇左係好可惜
呢行係咁😂😂
V+係咪又係唔係周圍有得配 我見巴打menu冇
我無影啫
冷門嘢
應該間間都有

Hoya鏡得mystyle V+漸進因為要配合ipad,所以唔係間間都做(iPad + software要皮幾嘢,唔係個個肯投資)
其實我300度近視100度散光整訂制nulux ep都夠
訂製nulux ep同現成nulux ep無乜分別
Hoya係咪隻隻coating 都偏黃
唔係, HVLL點會偏黃
有做抗藍光處理嘅鏡先會有不同程度嘅偏黃
點睇隻uv control 會唔會又係濾得太多會變黃變色
人眼睇唔到UV
佢底面濾晒你都唔會覺得黃咗

依家蔡司、依視路同東海現成鏡都係底面防紫外光

尤其東海Lutina同埋依視路BCT, 做埋擋藍光同雙面防紫外光,外觀同白鏡唔會有太大分別
多謝巴打既熱心解答
我覺得依家大部份既鋪頭可以比到你既資訊實在太少
一埋位就純碎揀副望落靚既框再推介你揀隻薄鏡比你就比錢
其實揀一副眼鏡由框架大細 框型 head width 臂長 鬆緊度等等都好多方面要考慮
鏡片又要諗要清 要白 要防護 要銳利定係要舒適等等咁多野要揀
鏡片牌子又多 又唔同技術 五花八門
要靠用家自己做功課揀隻最適合自己既真係要磨合好耐
如果有多幅眼鏡,建議全部用同一種鏡,定係乜都try try ?
that's why I am here

我都覺得純粹講marketing information其實唔係好現象
因為吹太大實出事
同埋以往practitioners一定會收到技術文件,可以自己研究同參透
但依家鏡行想大家講同一樣嘢,最基本嘅嘢比客知就算
變相客戴咗有唔妥或者有疑問,都解釋唔到
所以我自己搏命挖料同自己研究,至少出事都知係咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞