721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
想問吓genic 發生咩事
最好就戴試架試真d
你講帶淺d會攰?
做乜咁問?
因為我見旺角店執咗,之後又有人數隔離高登巴所以就問吓
搬左咋
原來係咁
上星期去咗配眼鏡,個視光師話我左眼散光軸變咗,新眼鏡幫會我轉番好

今日拎眼鏡,點知睇野好怪,開頭佢話 鏡冇問題係我唔習慣
後黎我喺商場行咗一陣發現遠嘅廣告板用左眼睇唔清啲字, 返返去間眼鏡鋪,換咗第二個視光師再驗眼佢話個軸心唔啱, 應該要跟返舊眼鏡,最後講咗一輪先肯同我再做嗰塊鏡

我左眼450度近視 200度散光
舊眼鏡散光軸177, 一個星期之前度佢落單做174, 今日塊新鏡度出嚟172

想問下兩個問題:
1. 我後網睇,有啲人個軸好似差10度都冇乜問題睇到啲嘢, 但我明顯係覺得 新鏡睇嘢矇, 係咪差5度就會差咁遠? 定係會其他原因導致?( 左眼近視同散光度數同舊鏡一樣)

2. 眼鏡舖話 鏡廠磨出嚟散光軸正負2度係正常誤差範圍,一般嚟講冇得退。 真定假?
200度散光爭5度線都矇了....
Poly係有誤差嘅tolerance,+/-2度佢無講錯
但176去到172爭8度啦

一開始散光軸都唔正確,合標準都無用啦

換對鏡都要講咁多
打錯 ,177去到172差5度
大把鋪唔願意 d鏡(換鏡片)

可能無左佣金
行業陋習...
實係要開名整list
D 一次其實都不成文規定
多謝兩位解答
即係佢哋其實應該冇乜損失? 我以為佢哋要畀錢鏡廠重新做過

但其實我又唔係好明,依家科技咁發達點解造出嚟嘅鏡都會有兩度偏差咁多?

同埋唔知點解第一次會驗錯。嗰個阿伯視光師仲好有心機同我驗 唔知係咪自己問題
你估鏡廠會賠咩
間鋪自己揞荷包

車鏡會有機會歪
尤其快速店
生意ok ?
雖然我係客 但我聽完會有啲唔好意思 好似屈間鋪咁
因為個角度唔係「造」出黎

無論咩角度,90又好180又好,鏡片都係一樣

只係放鏡片入框時個角度唔同
就算比錢,都只係賺少咗之嘛.....應該要做的
因為隻鏡放入車邊機車鏡嘅過程,仲有裝架嘅過程,都有可能有偏差
同埋其實兩度好少,越深散光嘅鏡越容易準
其實唔清就改光(改度數)
好正常
無錯
尤其係蔡司同Hoya,好樂意換度數
仲會同你夾
單光點會換
點解唔會換
咁梗係唔會D對1.5球都搵佢搞唔
[12港人]之鋒今次真係幫到盡 大家可唔可以再堅持多下
https://lih.kg/2207975

聯署求國際關注義士
配左hoya v+ 感想係一戴上眼就好快習慣 但係變形修正唔係好強(seemax最強) 同埋摸落去個手感應該係單非鏡黎
不過估唔到竟然通透過nikon 係白紙上比較係接近全白既效果 唔知係因為用開1.67轉返1.6既關係定hvll唔係只係轉名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞