721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
想問蔡smartlife有無度數保養? 大概保幾耐度
有幾款眼鏡睇岩, 想問下意見
讀多啲書先啦
1隻手指指人, 4隻手指指番自己
想問下500幾度配1.61定 1.67好? 兩個睇嘢質素會唔會有分別? 同埋大概幾錢到?
好耐無見呀巴打
美觀上可能有少少分別
睇嘢上,如果同一種生產方法(e.g. 非球面/雙非球面/八軸),都唔會有睇得出嘅分別

價格喺post2有
有的
zeiss officially 保2個月
想問下全視線係咪唔可以沖涼個時洗
之前一路用無全視線都係咁洗 直到對上個副apollo洗到coating 甩曬又花曬 啱啱換左做蔡司鏡都係全視線 咁可唔可以沖涼順便洗埋?
重點唔係全視線
係apollo嘅全視線

用凍水洗會好d
用熱水一定甩coat
沖涼洗埋,直情係惡習,請戒甩佢
點解指明Apollo既全視線 係咪因為真係特別廢
唔知係本身鏡太花定點 我換左蔡司鏡之後清到好撚感動 反光都好似少啲 以後都要配貴啲既鏡了
主要係沖涼有時要睇野所以慣咗帶埋入去 以後會改架啦
本地廠嘅鍍膜的確同大廠布少少距離
DVP嘛
反光最少嘅coating之一
其實點分到鍍膜脫落?副鏡戴左幾年有少少刮花算唔算

我個副係咁嘅 應該都算係鍍膜脫落掛
本身仲專登叫佢留返黎諗住遲啲買VR 癡落去用
拆咗出嚟先發覺花到咁 即刻零意欲用
呢種就係甩coat...
想問下nippon嘅鏡片得唔得?係咪made in Japan?
呢個未聽過,有無相或多d資料?

接觸過嘅,有寫住係日本製嘅鏡片有:
Nidek 1.74
Apollo 1.74
Apollo 1.67/1.74 DAS
Asahi Lite
Tokai
Zeiss 1.74
Nikon seemax infinite
呢度話係日本製 http://www.eyescare.com.tw/products/products_03_evertrust_nippon.jsp

買咗 1.67 Asp coating WT 1千蚊 唔知有冇買貴到
巴打間野係邊?
我有USD200可以CLAIM黎買眼鏡
已經很想買買鳥
香港買?
1.67 asp 一千合理啦!
係...好彩 如果真係made in Japan 直情超值
介唔介意講邊間公司有賣,好奇一問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞