721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
小學已經開始有 要戴眼鏡
如果energize me係咪即係#2 zeiss果款?我見有single vision同digital 依兩款有咩分別?
追過巴打d post話hoya嘅coating最好 想問個分別係咪真係會差好多下?
同埋個折射率 我依個情況用幾多會理想d?

出咗黎做野幾年 儲到d都想配副好少少比自己 budget都有預3k-4k

唔好意思 好多野唔識
關於折射率嘅選擇,可以睇吓小弟嘅拙作https://link.medium.com/b2UuGK9w0ab

簡單講,雖然近視唔高,但由於散光犀利,有可能要用1.6鏡片
單光同digital嘅分別,主要係睇吓睇電話同電腦多唔多,個人實測過客人feedback呢兩隻都易戴舒服

Hoya嘅HVLL 膜會更好抹,防花就兩隻都唔錯
不過remark dynamic同sync iii好似最盡得-400散光

另一個選擇係東海嘅Lutina,但會較貴
巴打嘅文有睇晒呀
1.6同1.67 其實係咪用1.6都夠?分別唔大?
冇咁深度數即係可以唔洗諗hoya

東海個價錢睇過都接受到 不過見佢有好多coating加 多到眼花
佢普通果隻pgc係咪都夠做?pgc同pgc-p又有咩分別?

不過今次應該都係配zeiss果隻先 遲d再有d閒錢先配多副試下東海
多謝支持
東海簡單講得三個級數
1. 入門 - PGC/SPS 防花、防污、不反光 ,主要係現成鏡片用(比 Zeiss 舊膜LT、Essilor 舊膜forte UV、Hoya舊膜VP好)
2. 升級 - MSC (即係Zeiss DVP 、Hoya VG、Essilor Sapphire同級,訂製鏡多數呢隻起)
3. 頂級:USC (要加好多錢)

P-UV即係雙面防紫外線
簡單易明 即刻明白晒 唔該晒巴打 對鏡嘅認知即刻了解多咗好多

Stellify 都有泰國造
最後都係配咗東海 因為zeiss果隻鏡望d野自己睇得出有偏色 影開相想睇顏色準少少
再多謝一次巴打嘅意見同解答
價格請睇 #2
折扣就聯絡心儀眼鏡店
zeiss漸進鏡片1.67折射
無藍光無漸變
一般係幾錢
老豆買個鏡都成8000蚊
好似比人呃左
zeiss classic
未買過眼鏡 邊間鋪好
唔好揀藍店

同埋睇吓本身想搵咩架
無理由你想買rayban同埋想做詳細驗眼,我叫你去搵新黑/pepper
廿幾歲人未配過眼鏡
最近睇野有d濛,想去黄店買返副眼鏡。係咪是但一間眼鏡鋪都可以驗眼?
當然唔係
驗同配係兩樣嘢嚟
藥房都唔一定有醫生(不論中西)駐診啦
巴打想驗眼最好打去你心儀嘅店家問吓有無呢個服務

仲有,配之前睇吓post2
我個人唔建議幫襯標得貴過SRP嘅店家
近視度數太陽鏡有無可能1000樓下搞掂?owndays 要原價+780, 埋單差唔多1600
好深度數?
Owndays出名平都要咁貴
巴打你幾深
應該係因為太陽片要額外手工
做對1.67染色都唔平,做埋水銀就更貴
想知出面係咪都要咁貴做副新眼鏡連clip on 好似仲平啲,雖然唔太鐘意clip on
你都未講度數
雜牌鏡架+普通1.6 球面染色+加硬膜 (1.6本身有防UV)

一千內肯定有
普通幾百度我明了,唔該巴打
點為之一幅match我面型嘅眼鏡呢?
budget around 1500到
想問下 Carl Zeiss Synchrony 鏡片係咪quality 都ok?
見有黃店賣oh my glass 做緊promo 用Synchrony 1.56鏡 先1380
好似幾抵屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞