721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
鏡片唔係只係一塊膠咩
鍍膜唔後制?
打磨光學設計唔係睇車床咩?
我岩岩睇YouTube點整眼鏡
https://youtu.be/ZRiCJabvm4I
買有度數太陽眼鏡有無要注意地方?
你呢個叫車裝/車邊喎
https://youtu.be/8pB5iJIatH0

完整嘅freeform鏡片生產,要用到CNC數控車床

由於係freeform,需要電腦計算原數據來源,越多customization對鏡就越貴(理論上越切合用家需要)
姐係鏡片廠出嚟嘅時候鍍膜同度數已經齊哂?
我去過旺角果間新輝
佢兩三個鐘整好係點做嫁
我仲以為眼鏡鋪/工場背後做左好多野tim
呢d係現成鏡,用玻璃鑄模(個模都係用cnc整),大量生產同上coat
香港工場或店家只需要做車裝

有部車邊機比我,半粒鐘都起到貨啦
就算係送去工場做,計埋運輸都係三至五日

訂製freeform片,就算係蔡司 24小時生產嘅global lab都要72-96小時起貨,計埋運輸要至少一星期
鏡片500蚊左右係唔係冇咩選擇
600度
有呀
1.67現成鏡片
土炮,戴得過
做設計 要長期對電腦 想配藍光鏡但怕有色差
有咩好建議?
見佢係FOREST 擺緊POP UP, 以為雜嘜牌, 去睇下先
巴打你有冇賣類似呢啲太陽眼鏡?

或者呢個牌子應該都做得到

請幫襯黃店
我淨係賣Rudy project同另一個台灣牌子
土炮姐係香港?
本地品牌
GIA/Apollo/Swisscoat(呢隻應該要再貴d)/快達
正常嚟講多數鋪頭都有呢d牌子?
係呀
只係睇吓店家用開邊間工場
較闊個HEAD WIDTH 即係有計
由細到大個頭都鬼死咁大,想搵副唔夾頭既真係好難
想問下係未個到買架 再去出面配鏡最抵?
平時帶開cheap野 唔識野
日本手造架一生人總要擁有一副
揀到合心水嘅話,VC嘅架全部有名有姓,千零蚊好過買不知名韓國嘢
左右要大輻度較闊
我真係帶緊不知名韓國野
雖然仲係學生 但眼鏡一帶帶幾年 都想買好啲
咁嘅話你真係要睇吓
最緊要合眼緣又合價
可唔可以訂散光con
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞