721指鹿為馬,都要繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
68 Like 29 Dislike
眼鏡配鏡學畢業有咩出路

呢樣嘢係精工提出先
近年越來越多鏡片會用類近方式做鏡片,至少我越來越常聽到
靚仔嘅去做藝人
(呢科都有人參加過全民造星

好似我咁毒柒嘅就賣眼鏡賣過世吧啦
但如果我本身都係+75既話其實係銳利度 廣度個D都冇分別
唔係

Digital lens 同zeiss 傳統漸進(classic、precision同smartlife系列)都係偏向hard design, 清晰區域最大化但週邊干擾較嚴重

Light profile同energize me就偏向soft design(而energize me就最soft), 干擾區分佈範圍廣但較為緩和,較易習慣,但有d人會覺得硬係唔夠sharp (唔係講視力達標定唔達標,大家都VA1.0 但硬係覺得d嘢唔夠「利」,呢樣嘢好難量化)

所以digital lens同energize me digital係兩樣嘢,就算度數一樣感覺都可能有唔同
今年畢業,原來ive已經取消咗呢科,變咗我係最後一屆,諗緊做唔做返呢行
樓上有個絲打應該係早你少少嘅師姐
Hi,叫我?
尋日先又見完一份工,又係等消息
我無masunaga 805
鏡片價格post #2有

請向就近黃店查詢
係呀
都仲搵緊零售工?
聽見豬巴師兄召喚我,我大你一屆
建議師弟做呢行2-3年先 存下經驗先,做鋪面先,之後轉去同行鏡行CS/車鏡學徒都唔遲
我IA實習個陣做鏡行CS 好蝕,我因個人問題cap左1年先搵工,做CS走出黎搵鋪面 狗也不屌,見左幾份 冇回音

師弟仲有冇細陳keep contact?
見左眼科診所 個視光師助理
加油!出面行情真係比較淡靜
冇,本身打算升U但唔夠分,而家打算Hea一年再算
唔好意思又係我
今日終於拎到副眼鏡,佢話左邊鏡改返啱個軸數

帶起上嚟都冇乜嘢, 雖然有少少唔習慣

但我返到屋企發現兩塊鏡片係白光之下反射出嚟嘅顏色唔同一邊藍一邊紫 試過轉過幾個角度都係咁 想問係唔係正常

我舊嗰副兩邊都係紫色
現成鏡唔對coat

仲要唔對coat都照比客
有冇得要求退
佢有冇可能換咗塊cheap鏡畀我 有冇得check
佢有hoya嗰張卡片跟埋副鏡, Nulux Classic 167, HV LongLife Blue Control
但個axis都係一樣
Hoya 梗係叫佢換啦
呢d唔對coat Hoya 自己都會換
其實除左張cert card,就咁睇塊鏡有冇方法睇到係咪hoya真鏡?我第一次配呢個牌子
我對上副眼鏡都係hoya 鏡,近鏡架臂有個laser marking 有個v字,你可以對光睇下塊鏡

我依加副眼鏡係蔡司鏡 laser marking 係有個z 字

大鏡行d鏡唔對coat通常換得,以前讀書實習係鏡行做cs 都有客唔對coat 透過眼鏡店 拎埋張卡掟返黎重做
又有d客直接打去cs,講張卡上面編號 問下係咪真野

其他詳細都要等豬巴師兄講解
我其中一塊鏡係啱啱換,原因係本身散光軸唔正確
有啲懷疑因為唔係廠嘅問題 所以佢求其換塊鏡畀我算數
洗眼鏡你地通常點洗?
會唔會自己買部超聲波機落d水喉水再印乾就算?
新鏡都會有多一張卡,如果係工場代為更換就未必有

求其到coat都咁唔對
呢間嘢都幾唔掂....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞