Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
隔離買電視post 好多人都係起淘寶買電視
價錢平一半 所以佢地博下
壞左就買過部
保養照有 因為始終係中國行貨
但應該冇人會運上去中國
無行唯有買水
理論上可以抬上去保,但3xkg
想買d入門 2k到既soundbar 但其實有冇atoms 係咪都冇咩所謂
就算tv支援 (用緊sony X8500H) soundbar有atoms 都未必好聽得出??
打算買s216 定 有其他選擇
新手唔係好識
邊到買s216 平?
Av life唔駛$2000
我分享下今日試聽感受
今日去咗JBL經銷商嘅陳列室聽JBL 9.1
去咗AVlife聽Q950T同Q80R
去咗Sony聽ST5000

JBL係一間二百呎列嘅長方形房
用4K UHD Player播Atmos示範碟/女歌手唱碟

AVlife大大間
用***電視嘅Netflix同YouTube播不死兵團/流行曲

Sony就一百呎長方形房(最confined係呢間)
用Sony Blu-ray player播
呢個我冇聽歌

聽歌嘅話JBL9.1完勝***
因為***聽歌係用返soundbar主體播就算
JBL 9.1會用埋後置
個調音都係JBL 9.1好啲

睇戲我覺得ST5000同JBL9.1都正
不過ST5000冇後置包圍感係差啲
ST5000 天空聲道正 但係我懷疑係個房嘅問題
本身睇rting同網上評語係諗住***
但係今日聽好刮耳(唔係玩開音響唔識形容)
當然我覺得個source最差係***
會唔會用返靚source就另一回事呢?
我睇過台灣forum係話用TV netflix/Apple 4K係麻麻地
用Xbox / 4K UHD player會好好多

諗完呢啲其實我都唔知想買邊隻
暫時偏向JBL 9.1

PS
JBL經銷商服務好好
今日聽咗成45分鐘 JBL 9.1
佢話問過JBL後置個電夠用3-5年
後置個電開始死過咗保養都可以拎返代理補幾舊水換新後置/長插microUSB

PS2
我諗住等埋rting出Q950T嘅評測再決定
ST5000冇後置暫時都唔考慮住
Thanks 巴打
舊年二手入左條
原本明日下午
AV 生命送條denon s216來可明晚玩
現打風應該冇得玩了
Yamaha yas 207
想買Q80R但諗緊個後置點放....
其實大家係點放?
買對座地架放sofa 2邊
有冇人聽過bose新出個tv speaker?
但subwoofer擺既位其實係咪有好大影響?
今日去睇都要$2080
問吓av outlet
之前好似1980
聽聞AV 生命唔同鋪都會唔同價
有人話銅鑼灣店19xx
我去過sogo avlife睇, 都係2080...係咪睇錯咗Denon 316?
淘寶買 無伏
計埋匯率運費$6300有找
4日到手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞