Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我想打 冇試聽過Q90R
我仲等緊rting出Q950T review
我覺得JBL Yamaha係最好
Sony既話都幾依賴間房黎去反射
三星我就覺得 得啅頭only
無, 我都係睇上網review, 開箱, 外國連Q70都有R 版有harman 認證
筆直所限 應該只夠買 Q70T +後置。。。
R唔係指上一代咩
今代係T
?係? 即係今代cut曬harman認證?
得返高階先有
今代不論高低階都無harman 個名
唔知關唔關今年harman用左自己名出左套soundbar事

上年R全部都有harman認證
香港行貨最高階得Q80r
Q90r得水貨所以你地先會以R係水貨

利申 用緊Q80r
師兄有無入埋後置s9000
天空聲道明顯 ?
有用後置 貪佢有後置同玩到atmos先買
天空聲道有效果 但唔好expect 明顯有樣嘢係頭頂發聲
佢做到個空間感同埋出聲嘅位置有立體感
師兄試Q70T有無試到atoms, 啲效果出唔出,因為我個sony A8F座好矮,Q80應該會遮電視,只可以Q70T加後置
我應該唔夠位擺q80, 部sony A8F 好矮,q80太深會遮電視
JBL9.1啦 有後置真係好緊要
想買條soundbar 2-3k諗緊S216 定係 has-209
如果筆直再升多兩k既話選擇會唔會再多d

要求就:聽歌多
想買條soundbar 2-3k諗緊dht-S216 定係 yas-209
如果筆直再升多兩k既話選擇會唔會再多d

要求就:聽歌多
買Q70 T都會加後置既
咁不如z9f 加後置
我都係放唔到q80
Q70啲聲太薄試聽完麻麻
當然有位放仲要有位比側環迴既
我都會揀q80
Z9F 3.1only? 唔係3.1.2
Q70t個bass真係唔掂
3.1/加後置5.1
Q70t個天空聲道
自己唔去試都睇下rting d review先

Creative x katana 係咪垃?
本身用緊logitech z623插電腦
請教下
側環迴面向牆係咪廢左
有無Ching 用緊 Yamaha yas 408 (musicCast bar 400), 評價如何?

黎緊會換電視, 預計 Samsung 49”q80t/60t or 如果計掂數 就LG 48”CX

target soundbar below $4000, 無位放後置, subwoofers 應該都要放梳化旁, 30% Netflix/戲, 30% 睇電視, 20% 打 switch, 20% 聽歌

以上用途計,Yamaha 408 唔加後置計,有邊部差唔多價錢/級數?

PS 睇中Yamaha 408 因為有 AirPlay 加咗少少分,雖然唔一定要

Thanks
法國3k 左右soundbar , q60t 真心算高質。。

x8500, yas-209 完全唔係佢個皮。。都唔明點解咁多人唱淡三星(Bose500 4k尾 連3k 貨都不如!!!)

不過 我聽完naim.muso之後 我就覺得我唔想買7k 以上既soundbar了
q60t 仲可以加900蚊後置變5.1, 唔使atoms 好似都抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞