Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
屋企細 唔想要sub
準備買Sonos arc
本身用緊咩喇叭先
睇完樓上個review
就算加埋sub同one
都唔夠jbl高分
其中一個想買arc既原因係有白色
無呀
好似個牌子至目前為止無product有atoms
可能因為Samsung買咗harmon kardon ......
我上年買左Sony soundbar, 如果唔係都想買jbl
不過上網見有人話有時會無聲...
同埋ps5好似話唔會支援atmos, 諗落atmos又好似得少數4K blu ray戲值得買...有d懷疑atmos係咪真係值得買
諗長遠始終係嚟緊高階嘢都玩嘅制式

Budget夠會揀有atmos

不過我都唔係好識 唔知咁諗啱唔啱
成個哈曼都係samsung嘅 包括jbl, hk同akg
應該係話本身淨係用電視播聲
Q Symphony其實幾吸引
不過我部Q60T唔support
有sub分別就大
Set一次就得
但係我連第一步都fail

同埋Atmos嘅問題都好困擾,Netflix係出到Atmos嘅標籤,不過唔肯定係咪真係出到
Q symphony 係幾正
但Samsung 岩嘅soundbar 好多都貴過$4000
有冇啲$2000附近
正常顯示atmos就姐係出緊atmos架喎
Btw巴打用緊咩電視?
上網有人問到底jbl 9.1支唔支援dolby digital plus版atmos
netflix就係哩種
atmos照計你應該聽到上面有聲wor
https://www.dolby.com/about/support/guide/dolby-atmos-trailers/
哩兩個trailer應該係DD+版本atmos, 試下出唔出到
你本身就係嫌電視聲廢先買SOUNDBAR/喇叭 其實Q symphony 有少少無謂 你隻耳都係會focus0係條bar度 個D只係多左既聲 其實無乜效果

另外 筆直有限 2000蚊既 買yamaha209, denon 216 都唔錯架(起碼都贏電視隻喇叭)
佢我部電視支援到atmos
呢2隻都唔支援
Sony htx 8500可以嗎? ?
我諗就係因為咁 Q Symphony淨係support high end 嘅電視 本身電視聲都唔差
一啲都唔會(我對sourround上左天花)
用緊sonos beam 已經覺得好正

個廳太細
差好遠 利申用緊*** q80
一炮上atmos啦 Netflix睇開有atmos戲好正
睇吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞