Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
日本咩鋪頭咁平?
Bigcam...佢原價本身就平過香港,仲要做discount, +旅客coupon discount 再加visa discount
所以先咁抵。
後置係香港買。
lm 對samsung同jbl 有興趣 睇下點揀
睇評價好似幾好
不過假atmos加假surround做到咩效果真係要自己去試先知
點解唔配返samsung
rtings sony rating 差過samsung
Q80r加後置係7.1.2,

Q90r係7.1.4,對後置多個反射喇叭。

利申: 用緊q90r,個環繞好正,個天花反射都幾清楚
用緊Yamaha 好正 唔使諗
2千左右 三星冇岩
一係太貴
太平個啲又冇atmos dts
其實soundbar唔玩頂配就玩鳩自己。

你無eARC ,device 插電視就pass though 唔到atmos.

device 插soundbar,又有機pass though 唔到HDR/ Dolby vision。

你話玩聲畫分家,soundbar hdmi input又好有限

真係要揀清楚。
哩個價支援咁多野已經算唔錯
都係個句要自己去聽先知啱唔啱
我用sony ht z9f+後置, 有個virtual vertical atmos效果, 聽落係有包圍感但垂直效果唔算好明顯
無後置喇叭又無反彈ge virtual surround效果又係好難講, 都係要自己試
同價黎講佢function似乎好好
所以其實點先算頂配
所以其實點先算頂配
所以其實點先算頂配
二千幾
又atmos又dts真係冇
天龍216同yas209都冇atmos
所以冇得㨂
唯一擔心 samsung 配sony 會唔會有問題?

之前見有人配jbl出極都出唔到聲
最衰HomePod 唔可以駁電視用,攪到我想買條soundbar
成家都你Apple, 係咪用Sono 好d?
係,上面都有人咁講
想問下bose好似新新地出嗰支bose TV speaker $2099係咪好廢?想買支入門夠用就得又驚佢太廢

利申: 唔識野
想問Smasung Q70t (3.1.2) 加後rear 係咪好過Q80r (5.1.2)加後置?
Q80r 本身5.1.2 再加後置係咪包圍感會好啲?
如果唔係,買Q70t加rear ($5xxx)仲平過就咁買Q80r
Btw 有冇同級5.1.2 差唔多價錢或者其他更加好選擇?
電視用緊LG B9 55 Oled,
soundbar 用緊sony HT-RT3,
1000蚊其實幾滿意,聲又ok又叫有Dolby Digital, 但想要埋天花聲,見反射喇叭又貴,所以諗住買soundbar 唔使煩,但價錢就要加幾倍
我自己角度就起碼有 eARC, 最好有HDMI input。
解到Dolby Atmos同dtsX,pass though 到 HDR10+/Dolby Vision

上年選擇唔算好貴,應該有Z9F/ST5000,Q80r/Q90r.......

Yamaha 5600聲就贏晒,HDMI input 都好夠,可惜無eARC同HDR pass-though

當你宜家有部NVIDIA SHIELD,有部SONY A9G,同條Yamaha 5600 你想睇套Dolby Vision同Dolby Atmos 既DEMO片。

case1: 你駁shield 落A9G,因為5600無eARC得ARC,你聲最多出到5.1,但你睇到Dolby vision既效果。
case2: 你駁shield 落 5600,因為5600 pass-though唔到HDR,你聲出到Atmos,但片就睇唔到Dolby Vision/HDR效果。

有錯勿屌
有樣野唔係好明 soundbar唔係出聲? 點解同Dolby vision 有關? 同Dolby atmos我就明
有冇人聽過ysp1600 見通利賣得仲平過yas209
Soundbar都可以有hdmi input 。
Avlife sogo cwb
Denon dhts 216
跌破$2000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞