Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我冇親耳聽過
不過見其他人comment都話佢聽歌幾好
但佢sub同後置同Sonos一樣要另外買
如買齊全套但唔支援atmos好唔扺
如果係咁我寧願買Sonos
我早兩日去,得一個伙記,想試jbl ,不過全線無貨,佢仲叫我買950t,佢話呢條都試市面上幾top
用緊700
有咩想知
主要睇Netflix 同電視既話呢隻好唔好?
上網做完一輪 research, 外國玩開音響啲人覺得用同樣價錢砌套2.1/5.1 音質會好好多,宜家又有啲糾結。

自己地方所限,原則上只放到2.1,就算勉強放對 surrounds 在梳化後邊,最多都只能 wireless 接插蘇,唔會拉到喇叭線。自己用量上 Netflix和 音樂差不多, 音樂 source就都只會 streaming為主,唔會 play CD。

咁情況下我睇找唔到市面上有咩方案可以 三幾千 budget 就可以有 :
amp (支援 virtual 5.1 / or even virtual atoms 及 virtual vertical x都好,又 support 未來可加wireless surrounds speakers ) + front speakers , + subwoofer
啱啱去完 冇q60t試
見到有JBL幾正下
有冇人用緊YAS-209?
我早兩日佢話連試都冇得試,因為無
聲就一定夠大
但係冇Atmos唔知巴打會唔會介意
我自己就用開其他Bose所以一套咁轉嚟轉去覺得幾方便

聲同電視呢啲咁基本嘢嚟講啲聲點都唔會失望得去邊
用個Tuner根據返自己廳個空間去較聲會好啲
我答你 垃圾中既垃圾 係英京聽過

個條咁既sale 佬仲話 Bose 做開音樂 個soundbar 點都比其他牌子好 好彩冇信佢

4k 尾乜柒都冇。。連聽歌/聽音樂都差到暈

定位 平衝 音質三樣都差
bose連聽歌同音樂都屎既話仲有咩用?
但呢件product 真係對唔起個價錢

sonons beam 平佢一截又好佢一截
beam睇出面開箱都幾一致好評,可惜無atmos無DTS,我覺得佢岩黎做聽歌多過做影院
bose 聽講700就幾得,但成7千銀
香港地方咁細
家庭影院喇叭除非一開始裝修就預好線位
唔係既話soundbar方便又慳位吸引好多
真心, 問親人sounbar 睇戲班器材撚一定叫人一步到位, 又M 又中置又後置反射逐隻計, 仲未計拉線同 有無位擺
我都想有個獨立房做影音室呀
重點就係地方唔大
其實放咁多野出嚟都唔夠位俾佢反彈
簡簡單單一支soundbar加sub點都夠玩
差在你俾咩價錢
我覺得加埋啲後置無線都好夠, 大部份得個百零呎廳。。。
今日聽左q60t 唔係幾啱心水
都係揀返209算
夠用就得了
其實見到JBL 5.1有心動左一下
三星q 系聽講要 加埋對無線後置就唔同曬, 巴打試Netflix 定音樂
竟然係咁個sales求其播條4k片咋
仲有佢就咁駁隻sub俾我試
條片有無5.1架, 睇forum, 話去大型連鎖叫佢試成皮既JBL 9.1, 夠膽死播youtube
唔係化咁睇嚟要搵日去試多次
咸片生活冇q60t/r試 都幾難搵下
你試Q60/70都係想試5.1甚至atmos, 卹所都要搞清楚個sporce 有無,最好就netflix /新個啲4K UHD 碟
多謝巴打提醒
平時係咸片生活佢都係搵Netflix播 所以冇太大留意
Netflix 唔係咩片都有 atmos, 咸片 班友應該識野多過另外兩間大型連鎖, 可以問多啲

BTW , 我聽日都出去睇, 希望見到Q70試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞