Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我見US賣Sony HT-G700 好抵 (usd400)
香港要$5000
有冇人試過集運寄過黎,大約幾錢?
Denon S216係咪要寄份保養書去代理先登記到保養?
我都八卦過美森係好多都平過香港
不過集運通常都計重量 而soundbar其實普遍都好重下 閒閒地10kg起跳
跟住集運有機會限size 仲要自己集運點拎返屋企
計返其實差唔幾
之前係到跟巴打買個條jbl bar 9.1到左
用緊2019年三星Q80R駁arc出到atmos
update個D我都無問題(上網search到有人update fail)
係連wifi要用佢個wechat tool先連到(連完一次之後就唔洗再用佢)

條bar係咪好正呢
朝朝聽歌
晚晚煲劇
可能就快俾人投訴
希望12月仲有
想問下 電腦有無得連sound bar?
買d 有aux in /
有hdmi in&out 好似係 咁就可以 PC-bar-芒 咁駁 出返畫面又有聲
自己有條垃圾接aux hdmi 唔熟
係好正
setup簡單
個surround效果好突出
同埋聽歌比我之前對soundbar提升好多
感覺上仲好過之前對iloud
咁算啦多謝提點
請問有無推薦邊款?
琴晚試左睇Ready Player One
倒車個段好正,真係聽得出頭頂d聲
尾段大戰個段rear 2隻係咁出d音效,個包圍感好掂
之後試左Sammi最新個隻4k live
用佢neural x up mix 左dts hd
真係有聽live個種現場感(屌日本d live bluray幾時先由1080p/i pcm改做4k dts hd)
亦唔會好似我以前q60t 咁開左virtual x 之後搞到人聲失真
creative stage 2.1 平平地 睇下啱唔啱
再唔係你可以用返電視果d
執執個HDMI 排法就得
Q80r 上jbl 9.1????
電視q80r駁jbl 9.1
之前係用hw q60t
新手求教
點解個sound bar 要駁mon?

本身諗住sound bar光纖直插電腦
你PC 有光纖port 咪得
有呀
但如果插hdmi /3.5 要駁mon?
因為我以為電腦有位插就出到聲
Mon 淨係用黎display
只要你有啱嘅port 就得
3.5/aux 底板多數有
但係hdmi 就要靠display card
你有2個hdmi 同時插 咪唔洗駁嚟駁去
得1個hdmi 就可能要靠mon嘅hdmi ARC
或者買d 1 拆 2果d 配件
之前有套勁舊5.1 speaker , 後置條紅黑喇叭線入左牆
但而家過晒時, 想換套soundbar 或者5.1

睇過lg 有得用番後置條線但條soundbar 太長
有無其他連後置既5.1 / soundbar介紹

唔該先
原來係咁
我以為motherboard 個hdmi 可以拎黎插speaker
你試下囉
底板個hdmi 係用緊粒u 嘅built in display
唔肯定得唔得
不過用底板aux + display card hdmi 都唔會出現聲畫唔同步 應該ok掛
自己去試啦個個口味唔同,可能試哂你會買Bose
之前買sn10y+spk8 人仔3800
都算抵玩
一套soundbar就變左私人影院咁
真係好抵玩
你講到睇live咁正搞到我都想買返部bluray機
我毒完你,你又毒返我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞