Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
JBL 9.1.4 wo
同埋有無位擺,佢條bar 勁大條, 仲有後置, 我就擺唔落,遮電視
不過一set 過唔使煩
我就係貪佢唔洗煩又唔洗拉線,我有需要先張個後置攞出嚟用,唔用就收返埋,如果拉咗線又要長期擺喺度,唔用就變左放喺度封塵,最少唔會有舊嘢阻住屋企,因為我用95t,所以個位都幾高,唔會遮到電視,最重要係佢個sub隻夠勁尋晚先聽到樓下唔知邊個單位隻sub仔好勁,咩都聽唔到,淨係聽到個sub仔的聲
諗係諗住買不過未過到屋企個海關
海關先最麻煩, good luck 啦
BTW, 我覺得點模擬都好,玩ATOMS 點都要有後置, 模擬效果差太遠, 我條q70+後置 要9號先到, 假期無得玩, 咸片旺到乜都無貨
咸片好多野都做緊特價,k11個間反而冇人去,都係得一個Staff,佢自己都係到聽歌
我係沙田格價, so 寧最貴, 百記平少少, 點知咸片最平, 套q70同so 寧差價成6舊水
你想講jbl 9.1係5.1.4?
下❓JBL 成萬個條唔係9.1 咩, 佢同三叔950打到難分難解
我住大圍,買電視都有去沙田睇,我覺得百記的人直頭唔識,有個staff仲要問返個女同事,我好似仲知得多過佢,我最後都係去咗新城市咸片買,感覺啲人識多啲同有禮貌的
當然係9.1,9.1有atmos ,5.1係無,9.1 $8990,5.1 $6千尾
我都係百記試到燥, 我講明佢想試atmos , 佢開youtube, 跟住提佢用netflix 試, 但用光纖駁, 跟住求其搵條勁幼應該唔係2.0既HDMI 駁 , 當然又係出唔到, 頭也不回即走
我都有睇過,因為我有兩隻狗,如果係950t,我廢事佢地攪到的線,貴又貴的,有冇咁靚,最重要係我係好鍾意的bass好勁,種種原因我都係會揀返9.1,不過我上網睇好多都話950t,包圍感做得好,其他就冇乜特別出色之處
咁JBl 音質傳統上係會好過三叔既, 不過佢兩個後置叉電又幾創新, 但怕睇睇下無電就無癮
JBL 9.1唔係9.1.4
而係5.1.4

Q950T就真係9.1.4
啊 撈亂左😅
今日買左DENON S216

頂熄TV後佢會自動熄
開TV又要開埋佢,仲要較番大聲
Arc就係為左咁

定你唔想 唔想可用光纖(唔知s216同你電視支唔支援)
有arc方便咁多都屌
btw 我部電視可以唔開個cec
正正用optical有無計唔自動熄
S216好難睇做左咩設定,得幾粒燈
係呀 聲音無咩問題。但得粒燈真係
早知買YAS-109
乜依家光纖都做到ARC咁勁咩 我唔曉
其實個update有咩新加既野?
除左轉support普通arc port都可以直出atmos
同埋顯示sound type details左之外
我見有人話update完會間唔中有啲拆聲出現
又有啲話update左聲效唔同左差左咁
我後尾買左shield tv
依家都直出到atmos
同埋shield tv個upscaling效果唔錯
增強左人聲 改善左soundbar人聲太弱個問題
Spotify聽歌有得用google cast經shield tv出
聽歌都有些少包圍感好正
所以家下都滿意個sound system
Up唔update都冇所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞