Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
原來門市會平過官網
點會唔support
佢出d soundbar都support

淨係唔知點解用JBL d人話出唔到
等你包膠
通常family plan都係可以出到atmos?
要模擬SURROUND就一定係YAHAMA
Netflix 佢都唔係全部片有atmos
佢簡介個度都有寫有冇atmos
其實冇所謂既family plan
不過高級plan可以同時4部devices一齊睇
所以啲人會夾夠4個人一齊share
但我有frd唔想同街外人夾佢係同另一個frd夾標準plan
所以你最好問返當初同你夾plan個plan主
不過佢搵得人夾多數都高級plan架喇
JBL 9.1出唔到atmos有啲人話係格式問題
要等新firmware

Q950T一樣有問題
會downgrade PS4嘅聲
反而Q90R唔會downgrade
星期五喇 返埋呢兩日
Soundbar可以點update firmware
如果可以用軟件解決到
我都好想入手
用mobile app/上網download落USB插落soundbar
官網有教學
應該唔洗啦?你又唔係用***電視有Q-symphony
咁其實係咪可以放心買
只不過要等下先支援返Atmos?
我試過插光纖做到呢個效果 但係唔覺有咩特別(可能我入門電視同入門SOUNDBAR)
加上無左ARC 開大細聲要用返soundbar remote
買左s216一個月 想換q80r
其實你地唔好咁擔心啦
d人係講緊電視開Netflix 駁JBL soundbar 出唔到 Atmos

一黎Netflix 用DD+封裝,d聲同原檔個d Atmos 係2回事,唔聽無損失。
二黎會有Firmware update啦,真係咁驚電視 Netflix 出唔到 Atmos ,咪買部Apple TV/ NVIDIA SHIELD 駁 soundbar 睇Netflix囉,咩都出到,同埋買SHIELD睇原檔先知咩叫真ATMOS 啦

同埋電視support 唔support Atmos 唔關你soundbar 出唔出到 Atmos事,從來都只係有無EARC的問題。我上面講過一次,不過好似無人理
其實邊度搵原檔atmos
買4k uhd碟自己rip?
周街都有BT啦
唔知你呢個combination得唔得
技術上係做到 但唔suggest咁做
因為萬一電視同soundbar有啲位synchronise唔到
你就會聽到echo聲
同埋兩部野同時出聲 播同一樣聲效
正面太大聲 左右聲道就冇咁明顯
Distract左你影響哂成個experience

不過***有個新科技 q symphony
同時用佢2020型號既電視+soundbar
電視個sound system就會當做兩個發聲單元
佢聲稱個sound bubble會再立體啲experience更好
唔該巴打
咁樣都好d
新手想玩atmos唔識

Btw
我會用macbook pro駁電視睇戲
想問下BT d 戲會唔會有atmos
定還是一定要用apple tv睇?
入門+慳位 Denon 216係咪比較好嘅選擇?
Mac機我唔熟呀

不過你點駁先,你airplay 射去電視睇就一定唔得。
跟住要睇下你macbook個Player解唔解到Atmos,跟住你HDMI直駁電視的話,又要睇下有無eARC pass though去soundbar。

咁多樣都齊,就應該得,成功既話個soundbar會display Dolby Atmos字樣/點著Atmos燈d。

咩都唔想煩,就建議買部Zidoo 個d player插HDD睇戲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞