Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
請問個電視IR sensor 係下面, 點解決個soundbar 阻住sensor 問題?
sony X8000 lcd tv
有啲soundbar 會接收 tv sensor signal 再係 soundbar 後面 IR 發射比 tv sensor , 咁就
Denon 316除咗多個subwoofer之外,同216有咩分別?兩個價錢差好少
316 又冇atmos 又冇earc 又冇dtsx
個個都買216
唔支
一定揀 Yamaha
抵玩
Denon216 冇atmos 影響大唔大?
Diu
覆錯

如果Support atmos
有足夠預算

一定揀支support嘅bar
我有試過s216同sony 8500
真心唔太覺得8500有模擬到個天花

不過如果ching有預算
我估$6000up果啲bar感覺應該唔太一樣

216開dts virtual x只係扮
始終物理單元唔多之餘
同唔係向上
不過啲聲係開揚少少
$6000 太貴
諗住大家2千幾
係denon216 Sony htx8500中2㨂1 咋
見Sony 有atmos 稱先少少 貴幾百
仲有yas-109 唔知點揀
你多個subwoofer,睇戲都2回事啦

買216插自己個古董subwoofer會唔會用得到
好似得,見有RCA頭
denon 似乎無eARC, 又好似差d咁, 可能因為咁先唔支援atmos
dts virtual我估都係同sony類似效果, 要實際聽先比較到, 不過期望唔好太高
其實買二千蚊sound bar我覺得主要用途都係netflix試下atmos咁大把, 唔會用黎駁4k blu ray, dts x應該唔太有用
二千同六千比個budget差得太遠la
Netflix 個atmos 用DD+ ,ARC都傳到

我正正同上面師兄相反就係屋企得arc

加上我覺得個內置sub仔
Denon質感驚喜過sony
所以揀咗佢
咁8500啦
如果係房間mac mini用,主要聽歌既話,巴打覺得邊隻好啲?
JBL Bar Studio 2.0
JBL Bar 2.0 All-in-One
Bose Solo 5 TV
Creative Stage 2.1

樓上講既Denon216太長,間房放唔落
但dts X好似ARC唔得, 所以先奇怪
Sonos成套
岀去試吓,直接聽最真實。
同價位我自己覺得 216>109>8500
不過唔好期望太高,當upgrade 下個電視喇叭
其實仲有部古董Denon AMP同一對ELAC大喇叭,但係好似連optical頭都冇,試過電視3.5mm to RCA插落VDP個位得單邊喇叭出到聲,好頹
btw電視係Sony X8500H
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞