Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
淘寶sondbar真係好平
soundbar
可唔可以講多少少?
睇咗好耐睇到頭都大埋
見到有
1. Nvidia Shield Pro
2. Zidoo Z9X
3. Egreat A10
4. Zappiti
幾種盒

其實要考慮啲咩去買邊隻
隻隻支援嘅格式都好似差唔多咁
btw 睇過外國forum
見到Q950T Q90R嘅分別有
1. Q950T subwoofer進步咗
2. Q950T唔支援LPCM 自動downgrade 做LCM
3. Q950T Central喇叭弱 人聲對白會muffle會模糊
Av生命 做緊hw q80r 加埋後置先 6890
SR-B20A仲好過YAS-209
睇你係咩尺寸 新出好似岩比電腦同房仔用
可惜差兩個天空聲道
7000有找可以玩7.1.2 仲想點
真係諗極都諗唔明點解Q90R冇行貨
不過6890係抵嘅
Q90R 水 8000有找
都唔知搏唔搏好
見hiendy啲水貨用家好似無乜投訴 應該ok
好似好少人用sonos咁
我想成set買哂呀
Btw佢無線既意思係乜?
電都唔洗駁?

想奉勸下大家 有budget同埋屋企有位真係盡量有咁top買咁top
早排啱啱入坑買左條yas209 其實表現都唔差 完全對得住個價位
不過自始撩起左條癮 追下po睇下youtube啲開箱片之後
就成日心思思覺得俾多少少又質素好啲好吸引 但呢啲野又唔係咁易壞唔會有咩藉口升級
所以價錢空間容許真係不如一步到位唔使煩
一早講左,玩Amp玩喇叭有得升級,玩soundbar係咩spec就咩spec
都係睇自己要d 咩,如果你用黎睇netflix 4k,就得nvidia shield,因為上面好似得佢有認證出到4k.

如果你自己dl開好多戲,有d強迫症要睇到海報牆揀戲,就可以買Zidoo呢d盒仔,佢好簡單做到以下效果,

就靚靚望住d海報同埋暫時得Nvidia 同Zidoo解到Dolby Vison ,其實盒仔唔得。

上面個d效果其實Nvidia shield + Plex + kodi應該都做到九成九,但就要自己搞好多setting.

總結,只想睇下online streaming,得閒裝下Android apps,有興趣自己玩kodi買shield 。

咩都唔想搞,想睇自己儲開既戲,買Zidoo.
放左佢 跟住入想要既野
多謝巴打
好詳盡
買左先一頭半個月 一賣就跌幾舊水又要搞一大輪就唔想搞
純粹想提下大家如果未買就諗清楚先
有無ching試過JBL個5.1, 有無得同Q80R比?
本來想買Q80R但太大舊
但落一級Q70T就得3.1
留名 本身用Sony RT5 想Upgrade
啱先買咗denon 覺得幾好
睇youtube用電視既內置app就出到4k hdr
$1980?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞