Soundbar的決擇,求解答

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
尋日係av生命到試Yamaha109同Denon 216
109人聲差啲咁 唔知係咪冇開clear voice同3d surround

216嗰sales開到勁大聲 差啲炸爆我隻耳
再聽過囉
個volume 唔同嘅話都幾難比較
新手一問
想入套sony ht-s20r 5.1
問題係我電腦同ps4用hdmi去lg 6300電視,有arc
請問係咪可以駁arc就可以出晒所有聲?
thx
2款比較

邊款會好啲?
如果買Sony Z9F係房用 接電腦mon用會唔會太哂?
利申 新手
mon 有eArc 出聲? 唔太識
理論上都哂啦
我估佢都係電腦HDMI 駁soundbar 再駁Mon
不過Z9f咁長你坐咁近個效果差啲囉
揀d 喇叭/ 短bar 接aux 會唔會好dd
差3倍價錢喎ching

人聲所有soundbar都係弱,死症黎
用番旗艦嘢會唔會好d, 好似Yamaha ysp-5600, sennheiser ambeo?
未必

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=348&t=5911365&p=9

最近也入手了這支Ambeo soundbar
看電影只要空間不要太差,環繞感真的非常好且聲音厚實質感很好,前一支愛將SB35或Q90R 跟Ambeo soundbar相比聲音就顯的非常單薄
今日再去聽Yamaha 109,209同Denon 216
三隻入面,209個低音感覺做得最好

今日叫個staff開哂3d surround, clear voice嚟試,
人聲都真係唔係好出
你會買邊隻
有位放subwoofer就當然係209啦
冇嘅就應該都Denon 216
梗係啦 209隻sub成8吋 其他中高階型號啲sub都係咁上下 一定係好過其餘兩隻無sub

要人聲出 我覺得開clear voice+3D surround白燈會係最出
藍燈(DTS X)反而會加大左個空間感而對白會散左 但睇戲就開返藍燈好

利申 209用家 用左2個月到
想問下有冇人有呢個問題
s216 配 Samsung 用hdmi arc 駁
每次轉去Netflix / youtube 後 再轉返數碼電視
條s216 個input source 都會自動轉去個無插野嘅hdmi
每次都要手動返個source 去tv 先得 有冇辦法搞搞
Denon fb都有人留言同你同一個問題,你可以上去睇下
官方好似都冇解決方法咁
有依個問題留言既都話自己用Samsung 其他牌子電視究竟有無同樣問題
arc不嬲都問題多多, d forum 好多人最後插多條光纖做後備
係架? 我早五六年買部 amp 插落 早兩年既三叔電視 畫質ok 但插arc一排 佢就會斷連部 要成部amp reset 先認得返 但過一排又死過

然後 換曬全家啲hdmi黎連 都唔得 後來買左條soundbar 間中就會reboot (停左聲一秒 再出返)

都有試過插返光纖做backup 但要搞兩個遙控 又電視加soundbar一齊出聲 好煩

唯有繼續忽然reboot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞