微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
講少句啦
連登講真話比人屌架ching
有咩所謂,得電影業人士先可以評戲咩
你地行內人可以帶出多d專業意見,唔代表觀眾評就一定差wo
之前見佢好似好識電影咁
專登搵返啲佢編劇嘅片出嚟睇
屌你點知最鳩屎最眼高手低嗰啲就係佢嘅
有讀者共鳴叫敗筆
但我覺佢生出黎都係敗筆
我未入呢個post 齋見到標題已經諗一撚定會有痴線佬係度屌鳩條友點知入嚟 真係好多呢班人我諗十年呢套戲分分鐘都未睇過 你慌佢運動以嚟會無啦啦再搵嚟睇咩有幾多個會咁做 識啲人甚至連地厚天高都未撚睇
所以話入呢個post,唔識電影嗰啲最好抱住一個學嘢 觀摩嘅心態,等其他真係好熟電影嘅人評論下條友啱唔啱而唔係一嚟就屌咗先

其實講到尾都係人嘅問題,係自己唔熟嘅範圍唔好一嚟就盲撐/盲反是常識吧
十年就一定係政治電影,但係你擺上金像獎就要用其他電影去比,而事實係除咗劇本好好之外,十年其他方面都唔吸引啊嘛
澳門狗就係澳門狗
同一個政治環境 扮訓覺既狗點叫都叫都係繼續扮訓覺
唔係話要騎過馬先可以評馬,Michael Jordan, Nadal, woods個教練要勁過佢地先可以教佢

只係你好似中國咁無民主就去話人民主唔好
未屌過西既青頭啱啱識打飛機話人唔識屌咁囉
又捉到一隻盲閪
*範疇
所以我好幾個留言都話,內容主體同拍攝手法其實係密不可分,一套電影嘅構成呢兩野係必要,一套好電影,就係呢兩樣野要做得好,個內容主題對香港人一定係一百分,但係對唔了解香港情況嘅人呢?內容絕非淺白易明甚至乎,唔係香港人有機會唔明添,再加上拍攝手法亦都唔算太好,所以對一個非香港人嚟講,十年被評作並非好電影,絕對係無可厚非。再加上其實條片嗰條友,觀點其實都還可以,唔明點解咁多人要上綱上線屌晒佢老母咁
如果份劇本水平遠超於其他價值呢?
觀眾評唔一定差,但你係唔識野亂評就一定柒囉
老實講 起碼佢睇過先評論 連登仔真係有幾多個真係睇過
老實講站係香港人既立場 十年既意義好大
但樹大招風既拍攝手法 劇情 內容 都比較商業化 能夠比到更多觀眾感受到佢既意思
唔係話十年差
但對於一個[澳門人]黎講 佢講既野錯唔哂
先唔論佢係嘜水同有冇內容,到底佢為咗拍尼條片有冇做過準備?問題一早喺手,答題環節可以一個問題都剪接咗3、4次,咁簡單既自拍清談短片都要睇得咁辛苦。如果條片佢有睇過先出街,咁就真係可想而知佢既製作有幾認真,質素有幾好!(剪接次數太多睇唔夠3分鐘就cut咗)
連登仔又反微辣
香港金像獎係香港人話事定澳門人話事呀
不推文回覆,直頭無視佢,hit rate都唔想俾佢賺
未睇片
已經知佢會將十年讀做實年

口條撚屌d懶音衰撚過譚仔呀姐
笑佢十年講實蓮都睇唔撚到?
做影評人之前 可唔可以注重下啲發音先再出黎講
十年就十年啦 實年 實年 實年 實年
我無話拍攝唔重要,唔好曲解,我意義係內容重要過其他,係一個相對上意思,即係劇本 >拍攝手法燈光配音等等。
睇埋佢評其他戲
就知佢評戲真係有料到
如果以一個專業影評人角度
的確要撇開政治因素 以戲論戲先可以叫專業
納入埋政治因素
就叫做個人感受 業餘啦
而且佢有講鐘意樹大招風
成班標題黨 睇完標題就留言都留唔切咁
電影本來就係聲話劇本缺一不可,正如歌係詞曲缺一不可,eason啲歌就算曲好撚好聽,比陳永謙填詞之後都唔會有人覺得佢係一首好歌
立場行先,私怨緊隨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞